Pages

Subscribe:

Monday, 3 November 2014

Resepi Banana + Strawberry Shakes@Smoothie

Hi korang! Apa khabar? Seperti yang dijanjikan kat fb hari tu aku nak share kekdah buat shakes pisang. Resepi ni korang boleh olah dengan pelbagaikan lagi jenis buah@sayur pilihan. Kalau buat shake blend jer dgn air sejuk. Kalau smoothie ada 2 cara, samaada bekukan buah atau blend dgn ais kiub.










Bahan:


1. Buah Pisang yang dah masak. Kalau pisang kecik mcm pisang emas pakai la 3 ke 4 biji. Tapi kalau pisang montel sebiji dah cukup.
2. 3 sudu Yogurt strawberry @ guna buah strawberi betul lah.
4. 1 sudu susu tepung atau fresh milk
5. 1 sudu kecil madu
6. 1 sudu besar mealshakes
7. Air sejuk setengah cawan
8. Optional: Oat yang dah kembang dgn air panas. Elok tambah oat kalau nak diet utk kenyang lama. Tapi kena tunggi sejuk sebab kalau panas2 nanti protein mealshakes rosak. Dan boleh juga tambah chia seed yang dah kembang. Chia seed sangat bagus untuk memberi rasa kenyang yang lama. 


Cara:

Campur semua dalam blender and blend sampai sebati@ kalau smoothie sampai halus ais tu.
Tadaaaaaa selamat menikmati hidangan sihat. Aku suka buat breakfast sebab tahan kenyang sampai tengahari.


P/S: Next entry nanti share pasal khasiat chia seed.





0 comments:

Post a Comment