Pages

Subscribe:

Monday, 11 August 2014

Berjaya Mengandung Selepas 4 Tahun Penantian: Cara Mengira Waktu Subur Untuk Mengandung



Jodoh....
Zuriat.....
Ajal......
Rezeki....


Zuriat atau anak tu salah satu rezeki dari Allah yang termasuk dalam rahsia Allah. Siapa yang tak suka dgn baby kan? Haruman dari syurga yang menenangkan jiwa.

Semua org yg baru kawin mesti selalunya ditanya;

"dah ada isi belom?"
"camne dah ada tanda2 ke...dah miss period ke?"
"aik...selera lain mcm jer ko ni ada apa2 ke?"

Soalan-soalan mcm ni mostly org melayu la. Soalan tipikal sgt, tak kira la makcik2 ke kwn2 yg nak jadi makcik2 wannabe pun byk.



Sapa taknak cepat2 lekat bila dah kawin kan....lagi2 perempuan, naluri keibuan tu tersangat2 lah tak sabar nak rasa pregnant dan ada anak sendiri. Aku sendiri dah lalui pengalaman "ditekan" org sekeliling psl pregnant ni. Awal2 tu mmg planning tp lepas tu mmg menanti jgk...Alhamdulillah lepas 10 bulan menanti disahkan mengandung tapi seminggu kemudian gugur. Allah Maha Mengetahui. Sedih sgt tambah pulak sehari lps kejadian Arwah ayah mertua meninggal. Ya Allah menggigil dgr berita. Berganda2 kesedihan masa tu.



Tapi Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Allah tak pernah sia2kan doa hambaNya. Cepat atau lambat Dia cuma nak tengok kesungguhan kita. Sejauh mana kita sabar dan redha. Allah suka dgr rintihan dan rayuan kita. Mungkin sebab dah lama aku tak merintih padaNya, didatangkan ujian camtu.



2 bulan lepas keguguran Alhamdulillah rezeki yg Allah dah sediakan tiba. Antara perkara yg diamalkan  (muhasabah diri sendiri) antaranya solat dhuha, bersedekah dan zikir2 tertentu seperti Ya Mubdi (Maha Menghidupkan) dan doa2 dari surah tertentu (sila google ada byk nak yg pjg pendek ikut kemampuan masing2 lah yer). Sebenarnya setiap perkara ada hikmahnya, Allah nak dekatkan kita dgnNya. 





Kenapa aku menekankan pasal pengiraan waktu subur ni? Sebenarnya aku anggap aku tahu dan faham hal ni, maklum la asas biologi sekolah dan di matriks masih boleh diguna pakai hehe. Tapi kesedaran tu timbul bila dah berbulan tak berjaya mengandung, aku ada personally mintak Dr Zubaidi kira, berbayar lah. Sebenarnya ada jer apps kat Google Play tu kita boleh guna tapi yer la sebaiknya rujuk juga doktor. Alhamdulillah, dah memang Allah kata rezeki. Lepas tu berjaya. Saya doakan anda semua dipermudahkan Allah untuk dapat zuriat, InsyaAllah.




CARA MENGIRA WAKTU SUBUR



Kenapa mesti tahu waktu subur wanita? 

1. Untuk mengandung atau hamil
2. Untuk mengelakkan daripada mengandung atau hamil


Ketahui Kitar Haid Anda

Kitaran haid wanita berlaku setiap bulan, secara puratanya ialah 28-30 hari. Tetapi setiap wanita ada kitarannya sendiri – ada 25 hari dan ada yang lambat sehingga 35 hari. Tetapi secara puratanya ialah 28-30 hari.

Terdapat beberapa fasa dalam kitaran haid. Anda perlu memahami fasa ini.


Hari 1-4

Ini dipanggil fasa pengeluaran haid (menstruation) – ketika ini darah haid keluar. Hari pertama haid adalah penting untuk diketahui kerana ia adalah di mana fasa ini bermula. Pada hari pertama haid datang, ia perlu ditanda pada kalendar dan tamat selepas berapa hari. Sebaik-baiknya ditanda setiap bulan sekiranya anda ingin merancang untuk mengandung. Anda boleh mengagak kitaran period anda beberapa hari di dalam sebulan.

Hari 5-13

Ini dipanggil fasa follicular. Pada fasa ini, hormon estrogen meningkat. Ketika fasa follicular ini, darah akan berkumpul di dinding rahim dan menebal untuk persediaan mengandung. Di kawasan ovari pula, telur yang berada di dalam bekasnya akan menjadi semakin matang.

Hari 14

Waktu inilah satu proses peneluran yang dipanggil ovulasi berlaku. Telur akan terkeluar daripada sarangnya disebabkan oleh peningkatan mendadak sejenis hormon yang dipanggil Luteinizing Hormone (LH). Telur ini sekiranya tidak disenyawakan oleh sperma akan mati dan hilang. Sekiranya ia disenyawakan, ia akan turun melalu saluran fallopio ke rahim.

Hari 15-28

Ini dipanggil fasa luteal atau fasa secretory. Selepas telur dikeluarkan dari sarangnya, sejenis hormone dipanggil progestron dirembes daripada sarangnya (corpus luteum). Ini menyebabkan dinding rahim semakin menebal. Setelah progestron semakin berkurang kerana tiada persenyawaan berlaku, maka dinding ini akan runtuh.


Bilakah Waktu Terbaik?

Setelah anda faham kitaran haid di atas, waktu yang terbaik untuk bersama suami-isteri ialah pada hari ovulasi berlaku. Ini adalah kerana ketika itu telur baru sahaja keluar daripada sarangnya.

Bilakah secara tepat ia berlaku? Sebenarnya ia adalah lebih kurang 14 hari daripada hari pertama haid seterusnya atau ketika fasa luteal bermula.
Contohnya,  kitaran haid anda adalah:-

28 hari ~ maka 28-14 = hari ke 14 adalah hari subur

30 hari ~ maka 30-14 = hari ke 16 adalah hari subur

35 hari ~ maka 35-14 = hari ke 21 adalah hari subur

Ini adalah kerana fasa luteal mengikut kiraan kebiasaannya berlaku selama tepat 14 hari setelah berlakunya ovulasi, sedangkan fasa folicullar boleh berubah-ubah. Jadi waktu subur adalah 14 hari sebelum hari pertama haid yang seterusnya.

Sekiranya haid anda adalah tetap 28 hari, tidak jadi masalah untuk mengira waktu subur anda. Sekiranya haid anda berubah-ubah, inilah timbulnya masalah mengira waktu subur.




Kawan saya sendiri menunggu 4 tahun untuk dapatkan anak kedua, alhamdulillah dengan izin Allah belum sempat habis sebotol GLA Complex dia berjaya mengandung. Jangan berputus asa, usaha dan teruskan berdoa.




A) Set Suami

1) Vita E
Memperbaiki sistem reproduktif lelaki dgn meningkatkan kualiti dan kuantiti sperma. Ia juga memberikan tenaga.
Terbaru vita E ni dgn extract grape seed. Wallahhhh mmg berganda2 bagus lah.
Lagi satu org slalu ckp vit E ni vitamin cinta. Haaaa kenapa ye?

Ni hasil google 
"vitamin E to stimulate the production of sex hormones, thus leading to a healthier sex life"

"Kebanyakan lelaki yang mengambil Vitamin E sekurang-kurangnya seminggu sekali akan mempunyai lebih tenaga dlm menikmati hubungan suami isteri berbanding yang tidak mengambilnya. Manakala wanita pula yang mengambil sekurang-kurang nya selama tiga bulan, akan membantu meningkatkan sexual desires dan menikmati hubungan CINTA dengan lebih baik."

"Antioksidan yang seimbang dalam VITAMIN E bertindak menghalang penghasilan radikal bebas akibat tekanan. Nitrik oksida membantu pelancaran darah di alat sulit lelaki dan membantu ereksi yang lebih baik. Maka VITAMIN-E memang terbukti membantu lelaki terutama yang mengalami tekanan akibat kerja atau masalah kesihatan".

2) Zinc Complex
Mempertingkatkan kualiti sperma. Juga menambah kepekatan dan kekuatan sperma. Bertindak meransang perbentukan hormon testosterone juga menambah jumlah bilangan sperma.

B ) Set Isteri

1) Alfalfa
Paling penting untuk isteri/wanita. Fungsi mcm kacip fatimah sebab kandungan phytoestrogens. Kalau sebut kacip fatimah semua org dah paham sgt la kehebatannya (enhance libido)

Korang tahu kan Alfalfa yg membanyakkan susu tu juga boleh merawat masalah keputihan kegatalan pada wanita? Pastu dah la boleh menghilangkan bau bdn...So selesa sket bila bersama kan. Hihi...Sapa tak suka dok bwh ketiak suami kan nak manja2.

2) GLA Complex
Penting untuk isteri bagi menghasilkan 'cecair kesuburan'. Cairan ini membantu memberi ruang untuk sperma terus hidup di dalam tiub fallopio hingga 5 hari. Selain tu, GLA berfungsi memberi keseimbangan hormon yang memberi kesan pusingan period yang tetap dan kurangkan PMS. Kalau ada masalah cyst InsyaAllah boleh hilang.

Ok yang ni set tambahan boleh ambik sama2 share. yg penting jimatttt.

***Vita Lea (Suami + Isteri)
Sgt bagus membekalkan dan menyeimbangkan keperluan nutrisi dalam bdn. Bila badan dilengkapi dengan semua vitamin dan mineral InsyaAllah badan akan lebih cekap berfungsi termasuklah sistem peranakan.

***B Complex (Suami + Isteri)
Bagi suami, B Complex penting untuk menjana tenaga. Paling penting B Complex bersifat anti stress. Jadi suami atau isteri lebih menikmati masa 'bersama'. Bagi isteri pula, amat penting mengambil B Complex untuk merancang kehamilan. Kandungan asid folik di dalamnya diperlukan untuk elak risiko spina bifida pada bayi (pembentukan tulang belakang yang tak sempurna). 



BERMINAT?


HUBUNGI;


PN FAIZURA

018.377.0904
fafai8582@gmail.com



SILA KLIK PAUTAN DI BAWAH UNTUK PEMBELIAN ONLINE


ONLINE ORDER SET KESUBURAN SUAMI




ONLINE ORDER SET KESUBURAN ISTERI