Pages

Subscribe:

Friday, 6 June 2014

Susah Bagi Anak Makan Sayur? Resepi Grilled Chicken Caesar Salad

Kali ni nak share menu sihat seisi keluarga. Anak2 kecik yg tak suka sayur boleh cuba bagi ni, mesti suka punya la. Rahsianya ada pada dressing! Ingat, budak2 suka warna terang sebab tu penting kita kena kreatif main warna, tomato merah, salad hijau, tambah  purple lettuce pun boleh. Baru la anak2 kecik tu tu tertarik.



Sejak jatuh cinta dgn menu ni kat Big Brother Seksyen 7 Shah Alam, balik2 nak mkn tu jgk maka aku pun terpikir nak google resepi. So findings nyer mengikut suka hati aku jadilah versi Faizura.



Bahan Dressing:

- thousand island (resepi sebenar lain)
- perahan lemon
- garlic
- serbuk ikan bilis
- parmesan cheese


Bahan Isi:

- Romaine salad
- Grilled chicken
- Cherry tomato


Kekdah Penyediaan:

1) Grill dulu ayam yg dah diperap dgn rempah tandoori (eh ikut tekak aku la suka2 jer jauh lari benor western ni, janji sedap)

2)  Buat dressing; campur jer smua bahan dressing, pastu rasa la jgn masam (lemon) sgt jgn lemak sgt     (cheese)

3) Ayam yg dah grill dihiris nipis secara menyerong.

4) Susun Romaine salad dulu then selang seli dgn ayam dan tomato. Pastu curahkan dressing. Settle!




p/s: utk org rajin sila tambah crouton. Amenda ni? Sedap sgt kalau tambah ni. Cara buat senang, beli roti Perancis pjg tu, potong kiub then goreng dgn butter sesudu dua, pastu perasakan dgn serbuk parsley, garlic powder dan black pepper. Tunggu sampai golden brown dia jd crispy.




Camnilah rupanyer








Ok Selamat mencuba, memang menu sihat utk seisi family. Boleh ajar anak2 kecik yg tak suka sayur dengan makan salad ni. Dia dah rasa dressing tu mesti nak lagi puny lah. Cer tryla!



Dari dapur mommyNia

















ANAK ANDA  BERMASALAH TIADA SELERA MAKAN? MUDAH SAKIT DEMAM SELSAMA DAN BATUK? ANAK TAK FOKUS DALAM PELAJARAN? MUDAH MENGANTUK?

CUBALAH SET ANAK BIJAK;






OMEGA GUARD 

Omega Guard Shaklee Minyak Ikan Terbaik Di Dunia

Omega Guard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.

-Mengandungi minyak ikan
-Satu hidangan OmegaGuard menyediakan 1000mg asid lemak omega 3 termasuk DHA dan EPA.
-DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan.
-Imuniti badan
-Meningkatkan daya tumpuan dalam pembelajaran
-Sistem peredaran darah yang teratur



 MEALSHAKE

6 fakta menarik tentang Mealshakes

1. Menyediakan 24 jenis vitamin A- Z ,mineral dan ‘Trace Mineral’.
Kekurangan ‘trace mineral’ akan memberi kesan kepada penyerapan vitamin-vitamin dan menyebabkan enzim tidak aktif. Ia juga mengandungi soya lecithin yang bertindak dengan vitamin larut lemak.
*Sesuai untuk mereka yang ‘susah’ menelan pil dan juga mereka yang ingin menjaga berat badan.

2. Membekalkan Nutrien Kepada Sel-sel
Kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa) yang membantu dalam membentuk kulit, kuku, rambut,organ-organ, darah, sel-sel imunisasi dan sebagainya.
*Badan lebih sihat. Malah Protien juga penting untuk penghasilan susu badan.Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang menyusukan anak.

3. Untuk Pembesaran
Mengandungi asid folik, Biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel dalam proses membesar.
*Sesuai untuk tumbuhbesaran anak-anak dan juga sesuai untuk ibu-ibu yang sedang mengandung.

4. Anti-oksida
Mengandungi vitamin A, C, E, zink dan selenium yang merupakan komponen anti-oksidan untuk anti-penuaan.
*Sesuai untuk mereka yang ingin kelihatan lebih muda dan mementingkan kecantikan.

5. Pemulihan Kulit
Mengandungi lengkap vitamin B-Kompleks, iron, copper untuk membentuk sel darah merah yang sihat, sekali gus meningkatkan warna kulit.
*Sesuai untuk mereka yang inginkan kulit yang cantik dan halus mulus.

6.Detox
Kaya dengan serat yang membantu (peristalsis kolon dan perut / buang air besar) untuk menyingkirkan lemak berlebihan dan bahan buangan daripada kolon dan perut.
*Sesuai untuk kanak-kanak serta orang dewasa yang sering mengalami masalah sembelit.~ Rasa yang lazat digemari tua dan muda.Minuman lazat dengan fruktosa semulajadi,nutrien yang perlu untuk badan,tidak mengandungi pewarna tiruan dan gula tiruan.




TESTIMONI IBU2 YANG BERPUAS HATI

Testimoni1 :
=========

Slm. Nak share. anak saya umur 5 tahun. sejak masuk sekolah asyik batuk & selsema. berjangkit dengan kawan-kawanlah tu. sebelum ni duduk rumah dgn saya je. bila batuk kena gi amik neb menangis-nangis bila neb. Kita yang tengok pun menangis sama . saya try bagi balqis mealshake + omega guard. Alhamdulillah demam sehari je dah sihat. selesema cepat kering. batuk je belum elok.tapi semalam gi klinik doc kata tak payah amik neb. syukur sangat2. oh ye..baru seminggu lebih balqis ambik omega...
- cik puan Nurul

=========
Testimoni 2
=========

Anak saya 4y & 3y. Masalah tak minat makan nasi & sembelit. Mula2 amik Mealshake demam2. Then pastu start tunjukkan perubahan dr segi minat terhadap makanan. Siap request lagi nak makan apa, pagi2 klu weekends siap tanya sarapan apa pagi ni, malam bole suh mama dia gi masak..hihihi..biarpun agak stress mama dia sbb baru nk rehat dh kena suh masak, tp sgt2 bersyukur sbb benda2 ni tak pernah terjadi sblm ni. susu pun diorang dh kurang minta sebab kenyang kot. untuk si abang sembelit pun dh kurang kalau before ni siap ngadu montot sakit, skrg najis dia dah tak keras sgt.


SILA KLIK PAUTAN DIBAWAH UNTUK 


PEMBELIAN ONLINE





ANDA BERMINAT?

HUBUNGI;

PUAN FAIZURA

018.377.0904