Pages

Subscribe:

Sunday, 8 June 2014

Resepi Sardine Puff Pastry

Ni sgt senang.

2 bahan utama, sardin dan puff pastry jenama Kawanku.


Gini rupanya yer...brand ni murah sebab local.






http://www.kawanfood.cn/kawan/puff.html


1) Masak sardin mcm biasa tapi letak bawang lebih. Kalau tak suka tayah letak la. Ada sesetengah org tak letak langsung kuah sardin tu, tapi aku humban jer...tunggu sampai kering, baru la kick rasa meresap!
Sambil tunggu nak kering kuah tu, hancur2 kan isi ikan.


2) Pastry tu korang kena "thaw" dulu, means dari freezer kena kasik dia lembut dulu, kalau beku patah nanti tak jadik. Isikan sardin pastu, sapu air sket keliling, pastu lipat 2. Dah lipat tekan2, pastu amek garpu korang tekan keliling puff tu...bagi dia seal lah. Kalau karipap biasa kita kan kina pintal cubit2 tu. Pstu hiris atas puff tu supaya keluar haba.


3) Bakar setengah jam dalam oven dgn suhu 180 darjah celcius.




Maka hasilnya begini lah.


-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-






Rupa paras pucat sebab tak sapu kuning telur sebelum bakar.



0 comments:

Post a Comment