Pages

Subscribe:

Sunday, 29 June 2014

Niat Puasa Ramadhan dan Doa Berbuka Puasa

Syukur alhamdulillah masih diberi kesempatan kpd kita semua untuk merasai sekali lagi bulan Ramadhan. Masih panjang umur kita untuk megejar pahala berganda.
Ok kalau ada yang terlupa niat berpuasa dan doa berbuka, ni lah dia yer. Selamat berpuasa semua!













HUBUNGI PN FAIZURA
019.4414.878
KONSULTASI PERCUMA SELEPAS PEMBELIAN



Friday, 27 June 2014

Petua Kekal Bertenaga (CONFIRM LAMBAT PANCIT)

Assalamualaikum! Tak lama lagi nak berpuasa. Awal2 Ramadhan semua semangat, masa sahur berjenis2 lauk, masa berbuka lagi lah sangat! Awal2 Ramadhan penuh masjid semua semangat dan masih banyak tenaga nak berterawih, beriktikaf di masjid, bertadarus, qiamulail di masjid. Bagus la tu kan.



rapatkan saf....memang penuh masjid sampai terKeluar kena sediakan tikar luar masjid



 Tapi bila masuk pertengahan, semangat makin luntur dek kerana tenaga yang makin susut dan semangat raya yang berkobar. Akhirnya masjid sunyi dan lengang.




Malam2 terakhir Ramadhan tinggal pak imam jer


Kan lagi baik kalau kita manfaatkan kelebihan yang ada di bulan Ramadhan ni. Segala amal ibadah akan berganda. Masa ni lah kita nak tingkatkan. 






Tapi cabaran di bulan Ramadhan sebab keletihan di siang hari terbawak2 sampai ke malam. Jadi apa solutionnya??? Sebab kita bukan Hulk, bukan superman yang ada super power kita perlukan sesuatu utk kekal tenaga.





Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....ni lah produk terlaris di pasaran! Orang yang dah amalkan jer tau bertapa bestnya makan benda2 ni. Nak2 bulan puasa nanti lagi lah sangat2 diperlukan. 




1 Rumah, 1 Set wajib ada!









7 FAKTA TENTANG MEAL SHAKES YANG ANDA PERLU TAHU: 

1. Nutrien yang lengkap
Memberi 24 jenis A ke Z vitamin, mineral dan zat perlu. Kekurangan mineral akan memberi kesan kepada penyerapan vitamin dan menyebabkan enzim tidak aktif. Ia juga mengandungi lesitin soya yang bekerjasama dengan vitamin larut lemak.

2. Bekalan nutrien utama untuk sel-sel tubuh  
Kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa) yang membantu dalam membentuk kulit, kuku, rambut, organ, darah, sel-sel vaksin yang lain-lain.

3. Membantu Tumbesaran 
Mengandungi asid folik, Biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel dalam proses membesar.

4. Anti-oksidan 
Mengandungi vitamin A, C, E, zink, selenium yang merupakan komponen anti-oksida bertindak melawan jangkitan & anti-penuaan.
5. Mengembalikan Seri  Wajah  

Mengandungi vitamin B-Kompleks, zat besi, & copper yg cukup utk mbentuk sel-sel darah merah yang sihat, sekali gus memberi komplikasi wajah/kulit yg cantik.
6. Detoksifikasi 
Kaya dengan serat larut yang membantu (peristalsis kolon dan perut / usus pergerakan) untuk mengeluarkan lemak berlebihan dan bahan buangan daripada kolon dan perut.

7. Rasa sungguh lazat sesuai utk semua golongan
Minuman lazat dengan fruktosa semulajadi; penambahan segera nutrien yang perlu untuk badan, tidak mengandungi pewarna tiruan dan gula tiruan.



5 FAKTA ESP YANG MEMBUATKAN ANDA MESTI MEMILIKINYA!

1. ESP membantu memberi tenaga berpanjangan, badan lebih sihat dan cergas.

2. ESP berasal dari 30 kg kacang soya dan ia adalah booster tenaga segera yang boleh bertahan selama berjam-jam.

3. Energizing Soy Protein Shaklee mengandungi 22 jenis asid amino dan ia adalah satu-satunya produk di pasaran yang menyediakan 9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia. Ia adalah sesuai untuk semua peringkat umur – tua atu muda.

4. Indeks glisemiknya rendah, 39. Maka, ia mampu membekalkan tenaga secara berpanjangan dan boleh di ambil oleh pesakit kencing manis.

5. Protein kacang soya adalah dua kali lebih dari daging, 4 kali lebih dari telur, 12 kali lebih dari susu. Ia juga rendah lemak, rendah kolesterol dan mudah diserap oleh badan manusia.

6. Sangat baik utk pesakit gastrik.




FAKTA PERFORMANCE DRINK ----> MINUMAN ISOTONIK TANPA KARBONAT


1. Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik. Kajian klinikal membuktikan individu yang mengambil PD boleh berbasikal selama 30minit tanpa henti jika dibandingkan dengan individu yang hanya minum air dapat berbasikal selama 5 minit.

2. Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.

3. Ia bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.

4. Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.

5. Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak2 demam pun elok amik ni sebab biasa la budak2 bila dah demam tak selera makan minum. Ia boleh tolong cegah dehydration tu.



ANDA BERMINAT???

HUBUNGI PN FAIZURA
018.377.0904

Saturday, 21 June 2014

10 CARA SEMPOI BERHENTI MEROKOK (PASTI TAK STRESS)

Haaa sumbat la selagi boleh sumbat kan? Hehe



Isu merokok ni agak sensetif pada sesetengah orang, lebih-lebih lagi kalau dia perokok tegar. Isteri dan anak mana yang suka suami /ayah kuat rokok, tapi sebab sayang diamkan jer lah.  Tapi sebenarnya sebab kita sayang dia lah kita risaukan dia ye tak??? Kadang2 perokok tu sendiri cuba sedaya upaya nak lari dari rokok tapi tak mampu untuk tolak daya kemahuan badan yang dah sebati dengan nikotin. Si gadis yang dah terlanjur dengan rokok rasa susah nak buang tabiat tu, tapi sangat tak manis seorang gadis merokok. Semuanya dalam dilema. 





Silalah taubat dari rokok

Ingat, rokok dah difatwakan haram. So bagi yang merokok kenalah berusaha untuk tak merokok. Kuatkan semangat, mental kuat, ingat bini dan anak2, ingat org sekeliling. Tak kesian ke diorg kena sedut asap rokok bertoksik tanpa filter. Kamu tu dah tentunya ada filter kan? Semua orang sayangkan kamu. Tak kan takde rasa bersalah pada orang tersayang? Sempena nak masuk bulan Ramadhan ni, sesuai sangat untuk "Katakan Tidak" pada rokok. Kalau siang boleh tahan tak sapkok/bernaga sebab larangan Allah Taala, mesti lepas tu Maghrib dan seterusnya pun boleh kan?


Ok, berikut merupakan cara mudah nak berhenti rokok. Tak payah nak stress, menggigil, demam, jadi gemuk sebab tak dapat rokok. Serius sempoi!!!



10 CARA SUPER SEMPOI BERHENTI MEROKOK


1. Lengahkan

Kalau ada rasa nak 'pekena sebatang' lengahkan. Lewatkan 10 minit. Buatlah benda lain dulu. Minum kopi atau buat apa saja yang boleh mengalihkan perhatian. Ulang sebanyak mungkin bila tiba rasa nak merokok. Eh rasa sangap ah nak sapkok, ok gi baca surat khabar jab. Eh sangap sehhhh, ok gi lah , main game ke.

2. Tolak Konsep 'Cukuplah Sebatang'

Jangan terperdaya dengan 'cukuplah sebatang'. Tak payah hisap langsung kalau dah ada keinginan nak berhenti merokok.  Korang menipu diri sendiri jer sebenarnya, tau2 kang lepas sejam dua tambah lagi sebatang, tau2 sehari dah habis sekotak. 

3. Elakkan Punca Merokok

Kenali apa punca merokok. Contohnya sebab nak bergaul dengan kawan-kawan, elakkan stress, duduk melepak atau berkumpul dengan kawan-kawan. Cuba sebaik mungkin untuk terlibat dengan punca-punca merokok ini. Jika ramai kawan-kawan yang merokok. Elakkan untuk lepak bersama. Atau pindah tempat melepak ke tempat yang dilarang merokok. Contohnya dalam masjid. Haha kau mampu gi masjid teruih Haha!








4. Bersenam

Cara berhenti merokok ni sangat membantu menghilangkan ketagihan merokok. Adakan rutin 30 minit senaman setiap hari. Jika tersangkut di pejabat. Lakukan senaman ringan seperti push up, lari-lari anak atau buat solat sunat dan jika ada masa lagi bacalah Al-Quran. Kalau tak boleh nak pegang Quran, baca lah 3 kali Al Ikhlas, kan bersamaan khatam satu Al Quran. Sentiasa lah zikir. Hati akan menjadi tenang bila sentiasa berzikir.



5. Belajar Untuk Relax

Stress adalah satu penyebab paling popular kenapa merokok. Jadi cubalah menjadi seorang yang lebih cool. Dan lebih bijak dalam berdepan dengan stress. Contoh paling baik, ambillah air sembahyang. Atau buat teknik deep breathing (2 saat tarik nafas- 4 saat tahan- 8 saat hembus nafas keluar). Atau bayangkanlah sesuatu yang membuatkan korang rasa sejuk. Atau gi tadah muka depan freezer, kan sejuk! Hehe







6. Libatkan Keluarga Dan Rakan-Rakan

Bagitau ahli keluarga dan kawan-kawan korang mahu berhenti merokok. Jadi bila timbul keinganan nak merokok. Beritahu mereka. Dan sudah pasti mereka akan ingatkan kembali niat murni korang yang dah tak nak merokok. Paling baik, beritahu pada isteri. Sudah pasti dia akan menyokong 100% keputusan itu. Jgn risau kalau ada yg mengutuk, well manusia memang macam2 ragam. Buat deek dah lah. Abaikan orang2 negatif.




Errr....jangan sia2kan organ penting anda!


7. Ingatlah Kebaikan Tak Merokok dan Keburukan Merokok

Buat senarai atau sebutkan kebaikan-kebaikan yang korang dapat jika tak merokok. Sebagai contoh, isteri makin sayang. Anak-anak bertambah sihat. Korang makin awet muda. Nafas dah berbau harum, jadi jika belum kahwin mudah sikit nak bertemu jodoh. Apa saja yang menambahkan semangat untuk tak merokok lagi.

Ha..tu kementerian kesihatan dah warning kat kotak rokok pun tak jalan kan? Takpe, korang dah tau kan rokok menganggu kesuburan? Sperm tak sihat. Silap2 susah nak dapat anak. Tu jantung, paru2 apa nak jadi. Bayangkan jer balik yang tak elok pasal rokok. Duit lak perabis kat rokok baik spend utk benda berfaedah kan. Agak2 korang penah calculate tak brapa byk duit boleh save kalau tak beli rokok. Haaaaa...





8- Go Online

Rajinkan diri mencari inspirasi kisah-kisah mereka yang dah berjaya tak merokok. Ketahui dan belajar bagaimana cara mereka berhenti merokok, bertarung dengan keinginan nak merokok. Brader, you are not alone.



9- Menguyah

Jika rasa nak merokok, kunyah adalah cara berhenti merokok yang paling simple. Cari bahan kuyahan yang sihat. Kacang atau gula-gula getah yang kurang gula. Jgn pulak gi melantak beger, makan kfc.



10- Guna Alat Bantuan

Banyak yang ada dipasaran. Nikotin tablet, patches, gula-gula getah bagi memenuhi keperluan nikotin yang menggila. kalau produk lain di pasaran dia berfungsi sebagai pengganti nikotin. Atau boleh cuba Vivix Shaklee, tonik ni akan membuatkan korang rasa tepu. Dan tak mahu dah hisap rokok. Bau rokok ni busuk, rasa pahit dan rasa mencucuk-cucuk masa menghisap rokok. Sampai 2, 3 pam pun takkan lalu. Kenapa korang jadi camtu??? Sebab Vivix memulihkan sel dar DNA, so automatically badan akan menolak nikotin. Haaaa kan senang.  








Cuba tengok apa kata brader ni, asalnya try Vivix utk kesihatan jantung sebab wife dia belikan, skali terus
 TAK NAK ROKOK. Whoaaaaaaaa! AMAYYYYZINGGGG! Macam tak percaya jer kan? Sebab tu Allah kata, setiap penyakit ada ubatnya. Kita mesti berusaha. InsyaAllah, bila niat baik Allah akan permudahkan. Saya doakan anda semua dapat stop smoking, suami2 korang, abang2, adik2, ayah, atok stop merokok. Jom hidup lebih sihat!!




Video kredit kepada empunya.





Anda juga disarankan mengambil suplemen Alfalfa bagi tujuan detox. Badan dah penuh macam2 bahan kimia haruslah dibuang semuanya.







ANDA BERMINAT MENCUBA SET BERHENTI MEROKOK  SHAKLEE?


KLIK PAUTAN DI BAWAH UNTUK PEMBELIAN ONLINE


ONLINE ORDER NOW!!!






HUBUNGI SAYA,
PUAN FAIZURA
018.377.0904


Wednesday, 18 June 2014

SHAKLEE SESUAI ATAU TIDAK UNTUK ANDA?

(WARNING! SILA BACA ARTIKEL SAMPAI HABIS)



Walaupun supplemen Shaklee adalah SELAMAT dan SEMULAJADI, tetapi ada juga sesetengah individu berpenyakit yang tidak boleh mengambil vitamin atau supplemen sewenang-wenangnya (samada Shaklee atau yang jenama lain daripada sumber berkenaan). Anda perlu tahu penyakit anda dan juga tahu vitamin atau supplemen apa yang TIDAK BOLEH anda amalkan yang akan memudaratkan anda sekiranya anda mengambil vitamin atau supplemen berikut.
Anda perlu memberitahu dahulu sejarah latar belakang kesihatan anda jika mempunyai penyakit yang berkaitan supaya senang untuk kita memberikan cadangan vitamin atau supplemen yang sesuai untuk permasalahan anda dan mengelakkan vitamin-vitamin yang tidak sesuai untuk anda.


Mari kita lihat apakah kaitannya vitamin dengan penyakit SLE, G6PD, Thalasemia, Hypothyroid dan Hyperthyroid tersebut:-



1) PENGHIDAP PENYAKIT SLE

– Pengidap SLE TIDAK BOLEH mengamalkan supplemen Alfalfa dan juga Vitalea. Dalam Vitalea juga mengandungi sedikit campuran Alfalfa. Jika anda mahu juga mengambilnya sebagai Multivitamin dan Multimineral anda, anda perlu mendapatkan nasihat dari doktor terlebih dahulu.






2)  PENGHIDAP PENYAKIT G6PD

– Pesakit G6PD dan bagi anda yang menyusukan anak dan anak anda mengalami masalah G6PD, anda juga TIDAK BOLEH mengambil supplemen ESP, Cinch Shake, Vita E dan Lechitin (sumber dari soya) dan Alfalfa

-Namun begitu setiap individu berbeza tahapnya terhadap setiap jenis makanan. Kenal pasti makanan yang tidak sesuai dgn anda dan rujuk doktor sekiranya berlaku sebarang simpotom.






Reference:

Food to avoid

3)  PENGHIDAP PENYAKIT THALASEMIA

– Pengambilan iron yang berlebihan oleh pesakit thalasemia boleh memudaratkan diri mereka. Jadi, pesakit thalasemia TIDAK BOLEH mengambil supplemen Vitalea kerana Vitalea telah diformulasikan dengan tambahan IRON di dalamnya.









4)  PENGHIDAP PENYAKIT HYPERTHYROID

– Pesakit Hyperthyoid tidak digalakkan mengambil iodine kerana kandungan iodine mereka yang sudah tinggi di dalam darah. Jadi supplemen yang
TIDAK BOLEH diambil ialah Vitalea kerana di dalam Vitalea ada kandungan IODINE dan juga supplemen Alfalfa




5)  PENGHIDAP PENYAKIT HYPOTHYROID

– Pesakit Hypothyroid pula TIDAK BOLEH mengambil ESP kerana boleh menyebabkan kekurangan rembesan hormon thyroid dan tidak digalakkan mengambil carotomax sebab hormon thyroid diperlukan untuk tukar beta-corotene kepada vitamin A. Jadi, ia tidak memberikan apa-apa manfaat kepada pesakit.









NOTA TAMBAHAN:

1) Bekas pesakit/ pesakit Endometriosis, fibroid, cyst, breast lump dinasihatkan elakkan ESP, Cinch Shake, Vita E, Lechitin dan alfalfa kerana mengandungi phytoestrogen.

2) Pesakit yang mengambil ubat cair darah (WARFARIN) tidak dibenarkan mengambil Alfalfa kerana kandungan vitamin K dalamnya boleh memekatkan darah.




DISCLAIMER: DIHARAPKAN TIADA DIKALANGAN PEMBACA YANG MEMBUAT ANDAIAN ATAU SALAH FAHAM, 5 PENYAKIT YANG DINYATAKAN SAHAJA YANG TIDAK SESUAI DENGAN SUPLEMEN SHAKLEE MAHUPUN PRODUK/MAKANAN LAIN YANG BERKAITAN.


PASTIKAN ANDA MEMBELI DENGAN PENJUAL YANG MEMBERI KONSULTASI YANG BETUL UTK MENGELAKKAN BERLAKU KESILAPAN.



Berminat mencuba produk Shaklee??? Hubungi:-


PN FAIZURA
whatsapp 018.377.0904

Tuesday, 17 June 2014

PENEMUAN TERBARU!!! Cara Mudah Mengajar Anak Berpuasa Tanpa Rasa Letih





Ramadhan akan kunjung tiba tak lama lagi. Ingat tak bila first time korang belajar puasa? Aku start belajar puasa masa darjah 1. Benda paling susah adalah bangun sahur, pernah skali tu masa bangun jalan ke dapur pastu terhantuk dinding sebab ngantuk gila. Time darjah 1 tinggal kat Alor Star, boleh ingat lagi setiap sudut rumah. Benda paling tak tertahan dugaan masa tengahari nak ke petang. Dah mula melepek jer, haus gila, selalunya lapar blh tahan lagi tapi haus yang fail sket. Tu yg dulu puasa yang yok. Tgk apa ada bwh tudung saji sebelum gi sekolah rendah tengahari. Pastu kat sekolah time ambik wuduk telan air, konon berkumur la tu. Haih teruk betul masa tu!




So, 

Adakah korang dah nak mula train anak utk belajar puasa? 


Bilakah umur yang sesuai utk mula berlatih berpuasa?


Persoalan umur ni bergantung pada kesediaan dan tahap kekuatan anak. Ada budak umur 4, 5 tahun boleh puasa. Tak kisah la dia dapat puasa suku hari ke, separuh hari ke. Tapi ibu bapa make sure sentiasa perhatikan anak tu, jgn sampai dia pengsan pulak. Semangat dia mungkin kuat tapi fizikal dia tak mampu. So kalau tgk letih semacam suruh la berbuka.



 Macam mana cara  nak bagi anak kekal bertenaga?

Ada caranya....





Boleh ajar anak puasa, cuma Islam tekankan solat terlebih dahulu. Jgn pulak paksa budak tu puasa penuh karang ada yg pengsan. Kalau solat dah sempurna tentu mudah dia nak puasa. Jgn pulak puasa tapi tak solat. Kan tak betul tu.




9 CARA MUDAH MENGAJAR ANAK BERPUASA


1. Terangkan kat anak kewajiban berpuasa. Jelaskan apa itu puasa, bila waktunya untuk berpuasa, apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan ketika berpuasa dan hikmah bersahur. Beritahu kebaikan berpuasa dari sudut sains so dia boleh relate. Akan tumbuh niat yang kuat dalam diri anak saat tibanya Ramadhan. 

2. Menetapkan waktu tidur anak bagi memudahkan mereka bangun sahur.

3. Ajak bersahur. Hidangkan makanan kegemaran anak dan kreatif lah dalam penyediaan makanan. Tak semestinya makanan berat tapi cukuplah boleh memberikan tenaga dan kekal hidrat.



4. Tidak meletakkan makanan mahupun minuman secara terbuka di hadapan mereka. Letak jauh daripada perhatian anak. Sorok la makanan dari tempat biasa. Hehe

5.  Cupa pantau kawan2 anak. Seeloknya jauhkan anak daripada bergaul dengan kawan-kawannya yang malas berpuasa sebaliknya galakkan  bergaul dengan kawan-kawannya yang rajin berpuasa.

6. Reward. Menjanjikan hadiah sebagai rangsangan. Di samping penghargaan dan pujian sebagai anak yang sabar, hadiah berupa peralatan pembelajaran boleh juga diberikan. Tapi jgn lupa beritahu bahawa ni hadiah duniawi jer, yg kita mahukan ganjaran pahala dan syurga dari Allah. Tlg pahamkan anak bab pahala dosa takut dia salah paham sampai ke besar nak ganjaran hadiah bila berpuasa. Masa aku kecik2 makanan masa berbuka adalah reward,  mama akan masakkan sedao2, papa akan bawak gi bazar pastu boleh pilih apa2 yang nak makan. Infact sampai skrg pun makanan masa berbuka adalah reward utk diri sendiri, itulah istimewanya Ramadhan utk org Islam, waktu berbuka adalah saat yang paling menggembirakan. Tapi berpada-pada lah yer jangan sampai berlaku pembaziran. 




7. Jangan terlalu memaksa anak jika mereka masih kecil, jika pada waktu tengah hari mereka tidak berdaya, biarkan mereka berbuka. Latih sedikit demi sedikit amalan berpuasa. Mungkin hari pertama, suku hari, hari kedua separuh hari, dan seterusnya mengikut kemampuan anak. Kalau paksa anak akan stress dan mungkin putus asa untuk berpuasa.

8. Kawal aktiviti anak. Di siang hari jangan biarkan anak terlalu aktif bermain kerana ini akan memenatkan mereka. Dah penat mula la nak makan nak minum.

9. Makanan tambahan. Dicadangkan semasa sahur anak2 minum Mealshakes utk membekalkan tenaga dan kekal kenyang. Untuk orang dewasa pula boleh minum Energized Soy Protein utk memberikan rasa kenyang dan membekalkan tenaga manakala Performance Drink untuk hidrat badan supaya kekal cergas. Lepas berbuka pun digalakkan minum Performance Drink. Skali bancuh minum settle sahur! Makan buah kurma dengan bilangan ganjil sepertikan yang disunahkan. Selalunya pertengahan sampai hujung Ramadhan takde selera nak bersahur dan tenaga makin merudum, so sangat sesuai lah sahur dengan ESP + Meal Shakle dan Performance Drink ni.



Org dewasa pun boleh jadi camni kalau tak cukup tenaga dan badan kurang air




7 FAKTA TENTANG MEAL SHAKES YANG ANDA PERLU TAHU: 
1. Nutrien yang lengkap
Memberi 24 jenis A ke Z vitamin, mineral dan zat perlu. Kekurangan mineral akan memberi kesan kepada penyerapan vitamin dan menyebabkan enzim tidak aktif. Ia juga mengandungi lesitin soya yang bekerjasama dengan vitamin larut lemak.

2. Bekalan nutrien utama untuk sel-sel tubuh  
Kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa) yang membantu dalam membentuk kulit, kuku, rambut, organ, darah, sel-sel vaksin yang lain-lain.

3. Membantu Tumbesaran 
Mengandungi asid folik, Biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel dalam proses membesar.

4. Anti-oksidan 
Mengandungi vitamin A, C, E, zink, selenium yang merupakan komponen anti-oksida bertindak melawan jangkitan & anti-penuaan.
5. Mengembalikan Seri  Wajah  

Mengandungi vitamin B-Kompleks, zat besi, & copper yg cukup utk mbentuk sel-sel darah merah yang sihat, sekali gus memberi komplikasi wajah/kulit yg cantik.
6. Detoksifikasi 
Kaya dengan serat larut yang membantu (peristalsis kolon dan perut / usus pergerakan) untuk mengeluarkan lemak berlebihan dan bahan buangan daripada kolon dan perut.

7. Rasa sungguh lazat sesuai utk semua golongan
Minuman lazat dengan fruktosa semulajadi; penambahan segera nutrien yang perlu untuk badan, tidak mengandungi pewarna tiruan dan gula tiruan.



5 FAKTA ESP YANG MEMBUATKAN ANDA MESTI MEMILIKINYA!

1. ESP membantu memberi tenaga berpanjangan, badan lebih sihat dan cergas.

2. ESP berasal dari 30 kg kacang soya dan ia adalah booster tenaga segera yang boleh bertahan selama berjam-jam.

3. Energizing Soy Protein Shaklee mengandungi 22 jenis asid amino dan ia adalah satu-satunya produk di pasaran yang menyediakan 9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia. Ia adalah sesuai untuk semua peringkat umur – tua atu muda.

4. Indeks glisemiknya rendah, 39. Maka, ia mampu membekalkan tenaga secara berpanjangan dan boleh di ambil oleh pesakit kencing manis.

5. Protein kacang soya adalah dua kali lebih dari daging, 4 kali lebih dari telur, 12 kali lebih dari susu. Ia juga rendah lemak, rendah kolesterol dan mudah diserap oleh badan manusia.

6. Sangat baik utk pesakit gastrik.




FAKTA PERFORMANCE DRINK ----> MINUMAN ISOTONIK TANPA KARBONAT


1. Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik. Kajian klinikal membuktikan individu yang mengambil PD boleh berbasikal selama 30minit tanpa henti jika dibandingkan dengan individu yang hanya minum air dapat berbasikal selama 5 minit.

2. Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.

3. Ia bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.

4. Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.

5. Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak2 demam pun elok amik ni sebab biasa la budak2 bila dah demam tak selera makan minum. Ia boleh tolong cegah dehydration tu.










ANDA BERMINAT???

HUBUNGI PN FAIZURA
018.377.0904


Tuesday, 10 June 2014

RAHSIA AJAR ANAK MAKAN SAYUR: Resepi Mashed Garlic Cauliflower

Pernah alami anak mencebik tak nak makan sayur?



Agak2 bengang tak kalau byk songeh tak nak makan? Hehe





Budak2 selalunya ada masalah suka memilih makanan. Lagi pening kalau yg dia nak tu makanan tak berkhasiat. Fast food or processed food kan sgt2 tak bagus especially utk bdk2 yg tgh membesar. Sepatutnya diorg mkn makanan fresh supaya dpt zat yg mencukupi.



Dulu masa aku form 3 camtu aku terserempak dgn mak kwn aku dgn adik beli megi, dia masa tu kecik la dlm 3 4 tahun kot. Mak dia ngadu la kata bdk tu tak nak mkn nasi atau apa2 jer kecuali megi. Kalau tak dia tak kan makan. Tergamam aku time tu. Yer la aku lak dididik jgn mkn megi, pantang kalau nampak mmg tadah telinga la jwbnya haha. Dulu kalau teringin aku n Along aku beli senyap2 sorok dlm bilik. Sampai tahap makan dlm bilik. In fact sampai skrg aku simpan stok dlm almari bilik. Ada skali tu Mama masuk bilik nak carikan baju Rania, skali dia terjumpa la megi yg aku sorok tu. Mmg kena sedas dua jgkla...Terus terang aku tak gila mkn megi pun cuma bila terdesak takde makanan baru aku telan. Adik2, sila jgn ikut yer. Jauhkan diri anda dari megi durjana. Aku penah jumpa kes jiran kwn aku mati ginjal rosak sebab suka sgt bantai megi.



Ada kisah pengajaran yer adik2 disitu. Yang baik pun pernah jumpa, masa gi check up Rania dulu sambil tunggu turn tu aku ralit tgk anak kakak ni umur 5 thn cmtu layan makan jambu batu. Selalu yg aku nampak bagi anak jajan. Beria ok budak tu makan jambu. Aku tanya la akak tu dia mmg suka makan buah ke, akak tu kata dia mmg ajar ajar dia makan buah dan sayur dari kecik lagi so mmg takde masalah la skrg ni. Hmmm very inspiring. InsyaAllah aku nak cuba didik Rania dgn makanan yg elok2.



kan seronok mcm ni, bagi sayur sebemban pun dia nak makan ^_^


Ok sebenarnya resepi kali ni aku try buat hari tu sebab En Razli sakit tekak itu hari, luka2 tekak dia. Sampai tahap x boleh telan. Tersiksa dia nak makan sian pulak aku tgk. Hari2 aku buatkan bubur lambuk ayam tanpa santan. Sian lak asyik mkn tu. Tu yg try buat mashed garlic cauliflower. Korang jgn takut anak tak nak makan, rasa dia mcm mkn mashed potato cuma texture dia quiet basah. Langsung yak rasa sayur. So mmg sedap ahhh, korang ckp la ni mcm mashed potato kfc sure laju jer bdk2 tu telan. Haha! Tu namanya mengakal anak.



Bahan2:

1 head cauliflower
1 ulas garlic@garlic powder
2 sudu Parmesan cheese
Black pepper
Salt to taste


Kekdah Buat:

1. Stim cauliflower yg dah potong kecik dlm 20minit.
2. Tos kan pastu masuk dlm blender semua bahan then blend sampai lumat.
3. Hidang dan hiaskan dgn parsley flakes. 



Senang kannnnnn haaa cepat try buat dijamin anak yg tak suka mkn sayur terus boleh mkn sayur. Korang blh ganti dgn Brokoli jgk tau. Selamat mencuba!!









ANAK TIADA SELERA MAKAN? ANAK MEMILIH MAKAN?  ANAK MUDAH DEMAM? TAK FOKUS BELAJAR?






DAPATKAN SET ANAK BIJAK DAN SIHAT SEKARANG!!!!



HUBUNGI PN FAIZURA


018.377.0904


SILA KLIK PAUTAN DIBAWAH UNTUK PEMBELIAN ONLINE

ONLINE ORDER NOW!!!




OMEGA GUARD 

Omega Guard Shaklee Minyak Ikan Terbaik Di Dunia

Omega Guard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.

-Mengandungi minyak ikan
-Satu hidangan OmegaGuard menyediakan 1000mg asid lemak omega 3 termasuk DHA dan EPA.
-DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan.
-Imuniti badan
-Meningkatkan daya tumpuan dalam pembelajaran
-Sistem peredaran darah yang teratur



 MEALSHAKE

6 fakta menarik tentang Mealshakes

1. Menyediakan 24 jenis vitamin A- Z ,mineral dan ‘Trace Mineral’.
Kekurangan ‘trace mineral’ akan memberi kesan kepada penyerapan vitamin-vitamin dan menyebabkan enzim tidak aktif. Ia juga mengandungi soya lecithin yang bertindak dengan vitamin larut lemak.
*Sesuai untuk mereka yang ‘susah’ menelan pil dan juga mereka yang ingin menjaga berat badan.

2. Membekalkan Nutrien Kepada Sel-sel
Kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa) yang membantu dalam membentuk kulit, kuku, rambut,organ-organ, darah, sel-sel imunisasi dan sebagainya.
*Badan lebih sihat. Malah Protien juga penting untuk penghasilan susu badan.Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang menyusukan anak.

3. Untuk Pembesaran dan Meningkatkan Selera
Mengandungi asid folik, Biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel dalam proses membesar. 
Meningkatkan selera makan anak.
*Sesuai untuk tumbuhbesaran anak-anak dan juga sesuai untuk ibu-ibu yang sedang mengandung.

4. Anti-oksida
Mengandungi vitamin A, C, E, zink dan selenium yang merupakan komponen anti-oksidan untuk anti-penuaan.
*Sesuai untuk mereka yang ingin kelihatan lebih muda dan mementingkan kecantikan.

5. Pemulihan Kulit
Mengandungi lengkap vitamin B-Kompleks, iron, copper untuk membentuk sel darah merah yang sihat, sekali gus meningkatkan warna kulit.
*Sesuai untuk mereka yang inginkan kulit yang cantik dan halus mulus.

6.Detox
Kaya dengan serat yang membantu (peristalsis kolon dan perut / buang air besar) untuk menyingkirkan lemak berlebihan dan bahan buangan daripada kolon dan perut.
*Sesuai untuk kanak-kanak serta orang dewasa yang sering mengalami masalah sembelit.~ Rasa yang lazat digemari tua dan muda.Minuman lazat dengan fruktosa semulajadi,nutrien yang perlu untuk badan,tidak mengandungi pewarna tiruan dan gula tiruan.




TESTIMONI IBU2 YANG BERPUAS HATI

Testimoni1 :
=========
Slm. Nak share. anak saya umur 5 tahun. sejak masuk sekolah asyik batuk & selsema. berjangkit dengan kawan-kawanlah tu. sebelum ni duduk rumah dgn saya je. bila batuk kena gi amik neb menangis-nangis bila neb. Kita yang tengok pun menangis sama . saya try bagi balqis mealshake + omega guard. Alhamdulillah demam sehari je dah sihat. selesema cepat kering. batuk je belum elok.tapi semalam gi klinik doc kata tak payah amik neb. syukur sangat2. oh ye..baru seminggu lebih balqis ambik omega...
- cik puan Nurul

=========
Testimoni 2
=========
Anak saya 4y & 3y. Masalah tak minat makan nasi & sembelit. Mula2 amik Mealshake demam2. Then pastu start tunjukkan perubahan dr segi minat terhadap makanan. Siap request lagi nak makan apa, pagi2 klu weekends siap tanya sarapan apa pagi ni, malam bole suh mama dia gi masak..hihihi..biarpun agak stress mama dia sbb baru nk rehat dh kena suh masak, tp sgt2 bersyukur sbb benda2 ni tak pernah terjadi sblm ni. susu pun diorang dh kurang minta sebab kenyang kot. untuk si abang sembelit pun dh kurang kalau before ni siap ngadu montot sakit, skrg najis dia dah tak keras sgt.