Pages

Subscribe:

Tuesday, 20 May 2014

Tips Semasa Mengandung





Tahniah anda pregnant!!!


Seronok kan bila dah positif pregnant. Haaa jgn lupa sediakan kepeluan nutrisi lengkap utk keperluan baby yg tengah membesar dalam perut. Keperluan rohani dan jasmani, both penting.







Keperluan Amalan Rohani dan Kepentinganya

Utk keperluan rohani, ibu mengandung kena jaga tingkah laku. Bkn sekadar ckp2 org tua tapi memang sgt2 mempengaruhi sikap anak tu sendiri bila dah keluar nanti. Dah banyak kajian dibuat. Tinggal nak terima nasihat atau tak. Contohnya, jaga emosi jangan terbawak2 perubahan hormon tu. Kalau kita senang merajuk, sikit2 nak menangis alamatnya anak pun ikut perangai mcm tu nanti. Kalau kita asyik nak marah2 mengamuk itu tak kena ini tak kena, haaaa tengok la anak tu nanti cemana. Melalak je. Senang citer jaga la sikap masa mengandung. Kawal la perasaan, banyak2 istighfar. Memang susah nak control sebab hormon flactuate masa pregnant tu ya Rabbi sabar jer. Sekecik2 hal pun boleh terasa tau. Hehehe.


Sebenarnya masa kita mengandung ni la waktu kita banyak2 muhasabah diri, Allah menjadikan satu nyawa yg sgt bernilai dari setitis air mani. Tanpa izinNya takkan terjadi semua tu. Ada orang bertahun2 tunggu, macam2 usaha kaedah rawatan dah buat daripada kaedah urut sengkak tradisional sampai la ke kaedah moden mcm IUI, duit beribu2 habis utk dapatkan anak. Apa jer yang diorang tak buat. So, kita yang Allah dah permudahkan bagi rezeki zuriat ni jangan disia2kan. 


One more thg, korang tau tak masa pregnant tu malaikat sentiasa memohon
keampuman bagi ibu mengandung tu sampai la dia bersalin. MasyaAllah tak ke seronok tu setiap masa didoakan malaikat??? Lepas tu dah bersalin gugur semua dosa. Allahurabbi....maha pengasihnya Allah :')


Ingat lagi masa kursus dulu, ada sorang kakak ni dia masuk kursus bawak anak dia yg baru setahun. Dalam hati aku mcm "ehh boleh ke ni berkursus sambil bawak anak, habis la ni karang riuh". So aku pun sembang2 dengan akak tu, aku tengok anak dia diam jer buat hal sendiri sikit pun tak bising...bila dia haus dia menyusu kat mak dia. Aku cakap la baiknya lah anak akak ni, diam jer tak kacau orang langsung. Aku tanya akak ada apa2 amalan khusus ke masa pregnant? Akak tu kata masa dia pregnant dia selalu mengaji, tiap2 malam solat tahajud dan tahan marah seboleh2nya jangan nak marah2. Diammmm jer. Kata dia masa dia pregnant sulung dulu, anak kembar, dia tak buat pun amalan2 tu. Hehe so korang agak2 anak sulung dia camne? Dia kata anak sulung dia hyper, suka nangis, meragam tak tentu pasal sampai dia kena berhenti keje masa tu.



Tak lama lepas tu aku pregnant, aku cuba la amalkan sedaya mungkin. Ada buat research masa pregnant, antara surah2 yang elok diamalkan masa pregnant;


Surah Luqman ----> Anak bijak
Surah Yasin----> Keselamatan dan rezeki anak di masa hadapan
Surah Maryam/Yusuf---> Anak elok rupa paras dan mudah bersalin



Haaa tapi kan jangan baca surah2 tu jer, kalau boleh baca quran macam biasa jgk la yer. Hehe.
Dipendekkan cerita segala amalan ibadah yang mendekatkan diri kita dengan Allah sangat2 digalakkan, dan please jauhkan diri dari maksiat, tengok atau buat perkara2 yang melalaikan.


Dari segi kecergasan otak baby pulak, ada kajian menyatakan orang2 Yahudi dah train anak dari dalam perut lagi. Dia bagi dengar muzik Mozart, ohhh kita pun selain Mozart kasik la dengar ayat2 suci Al Quran.
Ikut pengalaman aku, hari2 bagi Rania dengar bacaan Quran MP3 bacaan Mishary Rashid Alafasy ( ni faberet aku kalau dengar boleh nangis syahduuuu sangat) kat hp dan azan Mekah Syeikh Ali Moula.
Lepas tu aku selang seli dengan any calming/soothing music kat Rania, kadang2 The Beatles joget2 dia, lagu2 P Ramlee pun dia respon. Bila Daddy dia main gitar pun dia respon menendang. Ohhhh rindunya tendang menendang dari dlm perut. Lupa terus sakit susah payah pregnant dan bersalin rasa macam nak lagi sorang. Eh!. (Kena jeling dengan En Razli nanti)


Lagi satu orang Yahudi buat, si maknya selalu2 buat latihan Math, cari penyelesaian. Aku takde lah nak buat Math sebab aku bab2 angka ni lemauuuuu tapi aku ganti dengan main Sudoku sampai lebam. Ok la tu kan angka jugak...wahahahaha!


Bila baby dah start boleh dengar dlm 5-6 mths camtu selalu2 la bercakap dengan dia. Bagitau kat dia apa kita buat. Dulu aku selalula mcm nak gi keje drive, bagitau dia...baby, kita nak naik kereta ni nak gi kerja. Baby, mommy ngantuk la jom kita tidur. Dari situ kita bonding dengan dia, suruh husband sembang sama. Dulu masa mula2 aku suruh En Razli cakap dengan baby dalam perut, dia kekok sangat. Rania pun mula2 takde respon sebab dia belum kenal suara ayah dia. Tapi dah lama2, tak cakap dengan dia pun dia respon menendang. Padahal kitaorg sembang2, oohhh dia pun nak sembang skali gamaknya.


Masa aku dalam hari tunggu nak bersalin, ustaz Misbah tempat aku follow parent aku gi kelas pengajian ada ajar, selalu2 sedekahkan Al Fatihah utk roh dan jasad anak. Mintak la apa2 yang kita nak. So dari 2 minggu sebelum dia lahir sampai la dia dah masuk 8 bulan lebih ni hari2 aku tak miss sedekahkan Al fatihah utk dia.
Alhamdulillah Rania walaupun ada komplikasi masa aku bersalinkan dia, tetiba terberak dalam perut, bergegas operate, Alhamdulillah Allah masih panjangkan umur kami. 


Pemakanan. Yes ibu2 makanlah benda yg baik2, elakkan fast food or processed food. Awal pregnancy elakkan makanan tajam mcm nenas dan rebung. Amalkan makan kismis, kurma dan almond utk otak baby. Omega3 atau minyak ikan pun elok sgt utk otak baby. Bila dah 7 bln ke atas rajin2 la minum air kelapa atau minyak kelapa dara supaya bersih ker kulit baby. Rania alhamdulillah mmg bersih jer kulit dan kepala takde kerak. Bab mudah bersalin minum kelapa dara tu tak berkesan utk aku, Allah izinkan aku bersalin secara operate hehe. Tentu ada hikmahnya.


Pengambilan Vitamin

Ok ni pun sangat penting, kalau tak cukup zat akan mengganggu pertumbuhan anak. Contohnya kalau tak cukup asid folik boleh menganggu pertumbuhan saraf.



Panduan Pemakanan Tambahan Buat Ibu Mengandung.


  • (1) B-Complex - 1 tab daily.  B-Complex ni dah lengkap dgn 8 kumpulan B, termasuklah asid folik.
  • (2) Vita-Lea with Iron - 1 tab daily. Vita-Lea ni multivitamin. So, bila dah ambil ni tak perlu ambil Obimin ya. Korang tau tak ada sorang kwn ni dia doktor gynea, dia siap ckp lagi, obimin is not the best. kalau tak sebab etika kerja doktor, dah lama dia suggest patient ambik Shaklee jer. Kwn tu dia memang ambik Shaklee sebab dah seronok sgt dgn kesan kebaikan Shaklee. Infact Obimin too much colouring. Tak pecaya try rendam obimin dalam air then korang celup jari, melekat macam dakwat kekal pilihanraya ok! Scary, mcm tu ke nak bagi kat baby???
  • (3) Vit-C - 1 tab daily. Improve your antibodi, natural antihistamine and collagen source, so will reduce stretch mark effect. Masa pregnant, sesetengah org mudah sakit sebab antibodi akan drop masa pregnant. Yang ni mmg trjadi kat aku, asyik la demam batuk selsema masa 3 bln pertama. Dah la tak boleh mkn ubat batuk masa tu. 
  • (4) OsteMatrix - 4 tab daily, will give you 1000mg calcium needed daily. Setiap satu tab ada 250mg Calcium. Ibu mengandung perlukan 1000mg-1300mg calcium sehari untuk pembentukan tulang yg kuat & gigi utk baby. If minum susu penuh kalsium segelas sehari, ambil 2 biji OsteMatrix sehari pon mencukupi Sgt sesuai utk org mcm aku loya tak blh minum susu masa pregnant. 
Quote from (Baby Center)
When you're pregnant, your developing baby needs calcium to build strong bones and teeth; to grow a healthy heart, nerves, and muscles; and to develop a normal heart rhythm and blood-clotting abilities. If you don't get enough calcium in your diet when you're pregnant, your baby will draw it from your bones, which may impair your own health later on. 

  • (5) Protein (ESP) - Bancuh satu sudu ESP ke dalam secawan air dan diminum. Sekali sehari ajer. Air tu boleh air kosong, mahupon juice seperti orange juice. ESP ini akan berikan tenaga berterusan, supaya mommy tak cepat letih, selain mencantikkan kulit. Kurang stretch-mark effect pastu kulit baby gebu u ollls heeeeee.
  • (6) OmegaGuard - 1 tab daily is enough. DHA dan EPA dari Omega ni penting untuk pembentukan brain & mata baby. Buat mommy pula, ia akan kawal paras kolesterol dalam badan mommy.

Jadi, ini suggestion (Jadual Pemakanan) :
Ini sekadar cadangan, boleh juga tukar2 ikut keserasian dan keselesaan. OsteMatrix tu, sangat digalakkan ambil di waktu malam.

( Quote from BellaOnline)
Kepentingan Omega :
The benefits for baby are:
·    A better brain with higher intelligence
·    Good nervous system development
·    Better eyesight from retina formation
·    Fewer behavioral problems after birth
·    Better sleep patterns for a new born
Health benefits for mom include:
·    Less chance of developing pre-eclampsia
·    Protection against brain loss during pregnancy
·    Less chance of pre-term labor and cesarean
·    Much lower risk of postpartum depression
·    Greatly reduced incidence of breast cancer
DHA and EPA make up about 70% of a newborn baby’s brain, retina and nervous system. The only way a fetus can get these important omega 3 fatty acids is from mom. And the amount is dependent on how much she's getting in her pregnancy diet. 

Untuk penyerapan vitamin yang lebih baik, better ambil vitamin di waktu malam. Tapi susah kan nak ambik serentak.


Sebabnya, penyerapan kalsium bergantung kepada berapa kerap kita buang air kecil. Pada waktu malam, kita kurang ke toilet, so tubuh lebih mudah menyerap lebih banyak kalsium. Dan, bonusnya, kita akan dapati boleh bangun pagi keesokannya dengan lebih mudah, tiada cramp, badan rasa ringan gitu.



So kalau korang rasa nak try Shaklee roger aiii.







SILA KLIK PAUTAN DI BAWAH UNTUK PEMBELIAN ONLINE





Hubungi;
Pn Faizura
019.4414.878
fafai8582@gmail.com























Ni conversation dgn kwn yg doktor tu. Kalau dah doktor pun ckp camtu...cumanya dia tak boleh suggest kat org sebab kena jaga etika kedoktoran.







Update 21 May 2014
Tak lena tido memikirkan hal ni so selongkar stok ubat.
Ni lah hasilnya bila sendiri dah test, mcm tak percaya jer. terkejut!
Korang nak bagi lagi anak mkn obimin??
Fikir2kan lah yer. Ganti la obimin dgn Vita Lea Shaklee, complete Multivitamin cukup utk perkembangan baby, berasaskan bahan semulajadi pulak tu.