Pages

Subscribe:

Monday, 28 April 2014

Tips jaga kesihatan jantung dan hobi lama

Dulu-dulu masa kecik aku la jaguh berbasikal. Suka sangat kayuh laju2 pastu ronda sana sini. Area taman rumah pulak elok jer bulat mcm track.

Kenapa aku dulu jaguh? Jaguh mesti nak kayuh lelaju kan?


3 kali  insidious insiden sepanjang zaman kanak2 dalam arena berbasikal ni.
First time kejadian masa umur 6 tahun kot masa tu duduk Perlis. Pakai basikal abang (Angah).



Google: Gaya mesti nak comel sebab baru 6 tahun masa tu


Lasak kalah orang laki. Angah main biasa2 jer, aku ni nakkkk jugak la kan merasa. 
Memang merasa, merasa langgar pokok pisang yang tak berdosa. Lepas tu balik rumah nangis2 pedih masa nak buang air kecik. Padan muka.






                                            Google: Haaaa lebih kurang macam ni lah hahaha



Tapi jiwa jaguh basikal tak pudar dengan kejadian kat Perlis tu.
Lepas pindah Shah Alam dalam tahun 1993 camtu aku dah dapat basikal sendiri.
Apa lagi kan seronok lenjan lah.


2 kali masuk longkang kat taman rumah.
Sekali langgar pokok kuini kat rumah atok Pagoh.


First dengan basikal sendiri, masa tu darjah 2 ke 3. Ingat lagi basikal tu kaler biru. Kayuh punya kayuh sampai corner tak nak slow down sebab nak laju kan apa barang brek, haaaa kauuu tergolek masuk longkang. Dah la jatuh kat depan longkang rumah kawan, nama dia dayah tapi masa tu rasanya takde orang sedar kot. Main sorang2 waktu tengahari memang la takde orang. Perasaan masuk longkang tu tak tau nak cakap la. Rasa remuk gila tulang2 dengan basikal2 skali dalam longkang. Longkang lak besar. Aku bayangkan ni mesti ada patah tangan ke kaki ke sebab sakit sangat. Mula2 relax brader, brader relax.
Walhal dalam tu dengan tertonggeng kepala bawah kaki tangan atas celah2 basikal.
Dah agak2 tak berpinau aku bangun slow2 pehhhh luka dalam kat lutut siku. Ok bangun mcm biasa berlagak hensem angkat basikal pastu balik rumah memang tak bagi tau sesapa la kan. Gila kau cari pasal bagitau mau kena hanger tambah sakit lak.


2nd time nahas kemalangan berlaku sebab basikal orang. Member kakak (Along) simpan basikal dia kat rumah. Basikal lak bmx cun gilaaaa siap ada back peg.


 Haaa apa lagi mula la nak free style. Ok aku kan suka laju, tak tau la aku punya adrenalin level ni terlebih2  kot haha!

 



Kau mampu free style camni?

So kayuh laju2 la pusing rumah yang bulat macam stadium (orang Shah Alam panggil area rumah aku stadium sebab dia bulat, padang kat tengah2. Kat Shah Alam ada 2 jer taman perumahan camtuh). Kayuh punya kayuh syok la kan rambut terbang2 ditiup angin masuk celah2 baju....pastu dah nak sampai dekat rumah aku pun berniat nak slow nak brek lah, skali rupanya takde brek. Ok entah hantu mana bisik suruh aku tak jadi masuk rumah tapi alih2 terus masuk longkang depan rumah. Berlubang lagi la lutut dengan siku.


Sakit ok!



Sejak dah makin tua makin gemuk, Rania pun dah 6 bulan, luka cesearean operation pun dah ok so apa lagi kembali beraksi. Saya beruntung sebab suami pun minat basikal. So senang nak gi memana berdua. nak merepek berdua. Nak cuba route baru. Nak cari aksesori ke. Tapi dah ada anak ni kena bergilir bila takde orang boleh jagakan. lain sebenarnya cycling sorang2 dengan ada partner.  Kalau sorang tu bosan satu hal lah kan, pastu rasa lama jer, cepat penat pastu rempits yang poyo suka mengacau membahan aku. Tapi bila ada En Razli skali, gelak2 merepek2 tau dah jauh. Pastu aman damai takde pun kena kacau dan of course rasa lebih selamat.



Lama betul nak tunggu betul2 selamat utk berbasikal balik




Wah2 romantik gitewww padahal berjurai2 peluh sorang depan sorang belakang. Nak mati road cycling pegang tangan gini????






Tips Menjaga Kesihatan Jantung

1)Bersenam

Jadi demi menjaga kesihatan (jantung khususnya) haruslah kitaorang selalu bersenam dengan basikal ni. Korang kalau malas try carik satu aktiviti yang korang minat yang boleh keluar peluh. Menyapu ke? Cuci longkang jiran ke? Hahahaha ada ke? So bila minat susah nak beralasan. Pstu bila ada geng sekepala lagi la senang keje.

Dah bersenam tu makan kena jaga, jangan mentang2 dah selalu excercise korang bantai makan bebanyak especially fast food. Ohhh dah bakar 200cal, korang sumbat 2 000 cal apacer? Haha tak balance tu bhaii...
Tapi aku pun kadang terlajak gak. Lepas cycling pagi bantai nasi lemak sotong, skali tu jer terlajak haha! 


2)Jaga pemakanan

Makan lah makanan yang baik2 macam oat (serap kolesterol), nasi putih (carbo) ganti dengan brown rice. Psl brown rice ni aku tak paham betul orang cakap tak sedap la tak kenyang la. Membohong ok. Kenyang je, walaupun tekstur mungkin lain. Ntah2 yang cakap tu rasa pun belum lagi. Roti lak instead of roti putih ganti dengan wholemeal bread, kira yang byk serat2 ni bagus.

Dulu masa aku kena kencing manis masa pregnant (GDP) sempat jugak masuk kelas pemakanan. Gigih pegawai dietik terangkan pasal jenis2 makanan apa yang karbo apa yang tak (sebab karbo tukar jadik gula), contoh jadual makan (ok yang ni gila tertekan siap berjadual) dan cara kurangkan gula dalam darah. Siap ada kira2 lagi sapa tak boleh jawap tak boleh balik. Bagus jgk so that orang aware benda tu sangat penting. Mau tak penting kalau tak control baby boleh mati dalam perut sebab kandungan gula tinggi sangat. Kalau tak pregnant suka hati korang la nak kena potong kaki ke kan kalau dah berulat nanti. Eeiiii simpanggg!

Selain daripada excercise dan diet seimbang, korang boleh ambik suplemen utk baguskan lagi sistem dalaman. Kalau kereta kesayangan kita bagi suplemen tukar minyak enjin baru bila kena servis, badan kita pun kena servis jugak. Kalau kita tak jaga sapa lagi nak jaga. 


3) Suplemen Tambahan

Antaranya suplemen dari Shaklee iaitu Omega Guard , CoQ Health Plus dan Phytocol-ST.

















Haaa suplemen camnih boleh membantu menjaga kesihatan jantung. Ingat, jantung paling utama kena jaga sebab kalau jantung out camne fungsi organ lain nak berkerja. Sebab tu perokok kebanyakannya sakit berkait2. Bermula dengan jantung lps tu buang pinggang tak boleh function la, jadi kencing manis la, high blood pressure la. Macam2 sakit boleh dapat. So sesapa berminat nak makan suplement ni boleh roger ok!


SILA KLIK PAUTAN DI BAWAH UNTUK PEMBELIAN ONLINE

ONLINE ORDER NOW!!!



BERMINAT?

HUBUNGI;
PN FAIZURA
019.4414.878
fafi8582@gmail.com


P/s: Okeh Nia tengah tido tu boleh la nak sidai baju macam kilat. Sian Nia demam selsema sikit.

Sunday, 20 April 2014

Tips Banyakkan Susu Ibu, Shaklee Tambah Susu dan Doa Banyakkan Susu Ibu

Sesapa yang ada masalah kurang susu? Tertekan, sedih dan letih bila jadi macam tu kan? Mak mana tak nak bagi susu badan kat anak, suka2 takkan susukan anaknya. Betul tak? Aku sendiri pernah lalui benda tu... Orang yang pernah lalui jer paham perasaan tu. Semua orang boleh condemn kata macam2 tapi kalau segala macam usaha dah buat akhirnya anak putus susu nak buat camne. Susu pun salah satu REZEKI, mungkin Allah dah tetapkan setakat tu jer rezekinya. Apa kita boleh teruskan berdoa banyak2 dab terus berusaha.


Ok ni ada beberapa tips dari sumber google yang korang boleh buat untuk tambahkan penghasilan susu badan.


1. Kerapkan Menyusu / Mengepam
  • Susukan bayi sekurang-kurangnya setiap 3 jam pada siang hari. Jika bayi tidur lebih daripada 3 jam, kejutkan dia untuk menyusu. Pada waktu malam pula, kejutkan bayi untuk menyusu tambahan terutamanya jika dia tidur lebih daripada 4-5 jam.
  • Perah setiap 3 jam. Jika bayi mahu menyusu ketika memerah, berhenti. Susukan dia dan kemudian sambung semula sesi pemerhan susu.
  • Percaya kepada konsep bekalan dan permintaan. Semakin kerap kosongkan payudara semakin banyak susu dihasilkan.
  • Kerapkan sesi pemerahan sekitar jam 12 tengah malam hingga 6 pagi. Ini kerana hormon prolaktin banyak dihasilkan ketika ini. 
2. Jangan Tunggu Payudara Penuh

  • Ada sesetengah wanita suka menjadikan payudara penuh sebagai petunjuk bahawa bayinya perlu disusukan. Itu salah!
  • Yakinlah bahawa payudara sentiasa mengandungi susu dan apabila bayi disusukan, ia akan bekerja keras untuk menghasilkan lebih banyak susu.
  • Kajian menunjukkan bahawa tahap lemak dalam susu adalah lebih tinggi apabila tempoh antara satu penyusuan dengan yang lain adalah singkat. Ini bereti, jika anda menyusukan bayi beberapa minit selepas selesai menyusukan bayi (ketika anda beranggapan payudara "kosong"), dia akan memperoleh susu tinggi kandungan lemak yang dapat membantunya menambah berat badan.
3. Minum banyak Air
Pastikan anda minum banyak air sepanjang tempoh penyusuan mahupun pemerahan susu. Anda digalakkan minum 3.1 liter air iaitu kira-kira 13 cawan setiap hari.

4. Fikir Bayi Fikir Susu

  • Ketika menyusu, belailah bayi. Amalan ini dikenali sebagai grooming. Langkah ini tanpa disedari merangsang penghasilan susu. Antara lain, di antara waktu penyusuan dan sejurus sebelum sesi penyusuan bayangkan bayi sedang menyusu di payudara anda. Cara ini, akan merangsang payudara untuk mengeluarkan lebih banyak susu.
  • Masa nak mengepam lihat ler gambar anak sambil berselawat & berzikir Ya Mattin...
5. Berdisiplin
Berdisplin ketika memerah susu. Jangan sesekali "ponteng" sesi pemerahan. Bila Hujung minggu jangan ponteng mengepam... masa hujung minggu la masa yang boleh untuk buat stok. Bagaimana? Guna tip no#6 dan no#7.

6. Tendum Pumping
Latih diri untuk menyusu dan perah susu serentak menggunakan pam payudara elektrik. 

7. Teknik Marmet

Jadikan teknik Marmet sebagai amalan wajib kerana ia terbukti boleh menghasilkan lebih banyak susu. Dengan hanya menggunakan pam, cuma 60 - 70% susu boleh dikumpul tetapi dengan teknik Marmet selepas menggunakan pam, ia dapat mengoptimumkan pengumpulan susu anda sehingga 100%. So lepas pump jangan terus cuci corong. Buat perahan guna tangan. Sangat membantu. Kalo dengan menggunakan pump dpr 3.5oz sebelah payudara, buat marmet bleh tambah jadi 4-4.5oz. Walaupun nampk sikit, tapi ada beza.
 
8. Menyusu / mengepam Lebih Lama

  • Jangan hadkan masa setiap kali menyusukan bayi di sebelah payudara mahupun mengepam. Biarkan dia menyusu sebelah bahagian sehingga puas sebelum menawarkannya menyusu di bahagian payudara yang lain. Ini akan memberinya peluang untuk mendapatkan susu berlemak tinggi (hindmilk). Jika anda terlalu cepat menawarkan payudara sebelah lagi, dia hanya mendapat foremilk, di mana hanya perutnya sahaja yang penuh tetapi tidak memberi kalori mencukupi untuk tumbesarannya.
  • Seeloknya jika anda mengepam, amik masa dlm 15-20 minit untuk sebelah payudara. Pastikan payudara benar-benar kosong selepas menyusukan bayi / selepas memerah bagi merangsang otak meghasilkan susu seterusnya. Ia dapat dipastikan dengan hanya titisan susu yang keluar.
  • Mengepam lebih lama juga bleh buat letdown 2-3x tau!! Tak percaya buat. Konsisten + disiplin + istiqamah
9. Penyusuan Malam

Amalan menyusukan bayi di waktu malam sangat bagus kerana ia merangsang peningkatan susu. Ini kerana di waktu malam, anda berdua lebih relaks lalu membolehkan bayi menyusu lebih lama dan kerap. Penyusuan malam turut merangsang hormon prolaktin yang memainkan peranannya menghasilkan lebih banyak susu.

10. Urutan

Teknik urutan payudara yang betul akan membantu susu mengalir dengan lancar. Apatah lagi sewaktu anda mengalami bengkak susu ataupun sakit puting. Untuk itu, anda perlu menuam payudara dengan tuala yang telah direndam di dalam air suam. Anda boleh pelajari teknik mengurut menerusi www.breastfeeding.com.

11. Pengambilan Suplement

Antara suplement yang anda boleh try,

ESP (Energizing Protein Shaklee) dan Alfalfa














 TESTIMONI PENGGUNA






Ok, kalau ada yg berminat boleh whatsapp yer 018.377.0904. Harap2 korang sabar dalam menghadapi ujianNya. InsyaAllah susu akan bertambah yang penting sabar dan terus berdoa.


SILA KLIK PAUTAN DIBAWAH UNTUK PEMBELIAN ONLINE

ONLINE ORDER NOW!!!

BERMINAT?

HUBUNGI 
018.377.0904








Saturday, 19 April 2014

Teknik Cepat Membaca

Pejam celik rupanya dah 7 bulan Rania sekarang. Makin byk akal, keletah dan ragam. Skrg dia suka sembur sambil buat bunyi. Lps tu manja sgt2 dgn daddy dia. Malam mesti nak kena popok dgn daddy dia...peluk daddy dia. Dia mcm tau2 jer time daddy takde gi keje elok jer dgn mommy tapi daddy ada jer mula la nak daddy pegang dia. Memalam terbangun dia sengih2 pastu tido balik. Kadang tu terjaga tido, dia tengok jer daddy dia lama2 pastu menggesot kat daddy sambil tangan kuis2 tangan daddy dia...Alahai manjanya dia.

Nia dah 7 bulan maksudnya dah 7 bulan aku jadi mak.

7 bulan yg mengajar aku jadi sabar (kdg2 emo jgk)

jadi kuat (wlupun sakit, lapar kebuloq... nak terberak nak terkucil ke kena tahannnnn jer. heyyy ingat tahan berak senang ke? kena ada kekuatan otot kemut yg padu tau. So memang btl2 melatih jadi kuat)

jadi super extra penyayang (dia nangis2 meragam kdg2 boleh hlg sabar, so cium2 hilang marah. Tapi caranya elakkan marah selalunya kena cepat2 ganti shift supaya tak terbawak2 rasa penat dan marah tu)

jadi friendly dgn strangers yg jgk ada anak kecik kat pasar raya, kat kenduri2 org dan memanalah.
Penah skali tu ada foreinger (bapak) tanya pasal susu masa nak beli susu Rania kat Giant.
Penah jgk sorang laki ni (bapak) tanya psl harga pampers masa tgh bayar kat kaunter. So ktorg share psl price comparision kat mana paling murah, kat mana tgh ada sale pampers.
Berkali2 sapa menyapa dgn org2 yg nak main dgn Nia (ada jgk yg main nak ambik jer (budak Ayam Penyet AP kat Ole Ole Sek 18, terkedu jgk tapi cepat2 ambik balik)


Eh, byk lagi la...ni baru 7 bulan. Belum 7 tahun, 17 tahun lagi......





Nampak tak kat mana puting susu tu? Haaa tak tau la camne skrg ni dia hisap2 tau termasuk ke dlm terbalik siap ada bunyi kuat. Mula2 jadik terkejut aku ingatkan apa benda la meletup. Ada skali tu lagi la siap puting tu boleh terkeluar terus masuk dalam botol. Adoiii Nia...



Teringat pulak pengalaman berkerja yg lepas2 bila dah tak keje ni. Salah satunya jadi guru tadika.
Mula2 masuk kerja dlm hati kata ala kacang jer ni mengajar budak kecik. Rupanya teknik dan kaedah pembelajaran skrg jauh berbeza dgn zaman kita dulu. Itu belum lagi mention psl kerenah budak2 yg 1001 buat kita pitam. Haha takpe lepas budak tu pandai kita jgk happy sebab rasa puas hati.


Ok berbalik pada kaedah pengajaran. Dulu2 kalau cikgu kita mengajar mesti guna papan hitam pastu tulis A-Z pastu suh kita ikut dia baca kan? Kita pun ikut la sebijik2 sampai juling bijik mata. Jgn sampai "hari2 cikgu main bola" sudah la yer, silap hari bulan masuk paper kes cikgu tido dlm kelas. Haha! Rupanya cara tu lambat! Lambat budak nak tangkap...(ooohh patut la aku pun slow dulu hihi alasannnnnn padahal sendiri byk main!)


Dah tu apa kaedah yg bagus? Penah tgk tak kat rancangan budak2 omputih camne sesi pengajaran dia? Happening kan? Langsung tak ngantuk. Siap mintak nak ulang2 lagi sebab dah la senang tangkap senang nak ingat mau tak seronok bebudak belajar. Haaa kaedah belajar tanpa papan hitam atau white board digantikan dgn FLASH CARD (kad imbas org jawa kata hikhik).


Hasilnya? budak cepat sgt dapat kenal dan ingat huruf/ perkataan baru. Nak tau tak sebab apa diorang cepat dapat? Al kisahnya bila flash kad tu laju2 (2 ke 3 saat per card) so otak kanan akan berkerja keras utk tangkap apa yang ditunjuk sekaligus dpt activate otak kanan. Ada satu kaedah hasil kajian orang Jepun dipanggil kaedah Sichida utk aktifkan otak kanan. Penting tau mengaktifkan otak kanan sebab faedahnya sgt baik utk anak yg membesar tu. Salah satunya guna flash card ni lah. Ok korang boleh google psl Sichida ni yer.


Sebagai bekas guru...memang seronok bila kita tengok anak murid tu paham apa kita ajar. Teknik imbas ni boleh guna utk semua benda. Numbers, jawi, iqra, peter and jane etc...hasilnya korang memang terkejut sebab memang budak2 tu cepat tangkap instead of guna cara lama tu.


Next time kita citer psl kaedah Montesori pulak yer. Haaa nak tau apa tu rajin2 ler usha blog next entry.


p/s: Sesapa berminat nak flash card boleh roger saya yer. Ada jgk set cepat membaca...set cepat mengaji.
Sapa taknak anak pandai yer tak? Semuanya set CEPAT serba boleh jer :)


Whatsapp: 018.377.0904





      SET FLASH CARD 3 IN 1 (ABC, JAWI & 123)
      FREE MARKER PEN




SET MEMBACA









SET CEPAT MENGAJI (8 IN 1)






Tuesday, 8 April 2014

Preparing baby puree and storage

Hari ni nak kena buat makanan Rania sbb stok frozen puree dah nak habis. So tengahari tadi gi Sacc Mall sebab nak lunch kat Asiari skali. Sejak Asiari buat promo lunch memang suka benor ler ke sana...janji sedap dan berbaloi2.

Macam biasa order set butter chicken yg memang mabeles. Si kenit agak behave masa baru sampai....makanan sampai jer dia lak mintak dukung. Macam racing ler gilir2 mkn dgn mak mertua. Lepas makan baru beli barang2 kat Giant. 
Oh kat Sacc Mall skrg ada jual batik2 ganu...sempat la merembat sehelai baju kaftan. Sejuk oooo buat tido angin lalu syok jer celah ketiak nak2 skrg musim panas.

Ok sekarang kita masuk dapur nak buat makanan Nia. Apa2 pun tips paling penting masak JANGAN tambah garam atau gula dan elakkan dari menggoreng contohnya mcm ikan goreng ke ayam goreng ke. Rebus/stim/bakar. Tolong jgn ngada2 nak rasa kesian anak makan takde sedap tak rasa manis masin tawar. Digestion system dia masih dlm proses nak matang dan ofcourse la sebab nak didik jaga kesihatan dari kecik lagi. Jgn korang tak tau sebenarnya manis semulajadi dari sayuran tu sgt lah sedap (nampak sgt tumpang sekaki haha!)

ok ni bkn resepi sgt pun lah tapi panduan. Jgn tanya ni byk mana dan tahan utk brapa lama sebab aku pun main campak2 agak2 jer. Apa2 pun paling lama sebulan simpan beku should be ok. First batch punya stok tahan 2 weeks, 2nd batch seminggu jer. Lagi pun makin besar dia dah makin byk mkn sbb dah pandai "merasa". Ikut selera dan keperluan anak2 korang lah yer. Mcm Rania ni memula mkn seketul kiub jer frozen puree tu, tapi makin lama makin byk la sebab nak membesar.

Ok hari ni buat bubur nasi+carrot+kentang+ayam. Sawi asing.
Beras 1 cawan
carrot 2 btg
kentang 2 biji sedang2
ayam breast boneless seketul


Ala mcm buat bubur biasa...bahan2 tu potong2 la camne pun janji masak. Reneh api kecik supaya carrot dan kentang betul2 empuk.

Agak2 dah masak, masuk blender blend sampai halus betul. Then tuang dlm ice cube tray. Masuk freezer kasik beku. Lps tu keluarkan balik masuk dlm bekas lain utk storage. Lagi bagus klu korang label menu dan date korang buat tu supaya tak la terbagi anak makanan yg dah lama sgt. Guna konsep Fifo yer, first in first out supaya tak rosak dan membazir.

Ok sawi lak. Potong rebus mcm biasa then blend dgn air sket jer. Sawi takyah kiubkan pun takpe sbb texture dia berair klu defrost senang pecah dan akhirnya jadik air. Sawi tu pulak kenapa aku asingkan dari bubur? Sebabnya sawi kan sayur mudah layu so nak elakkan khasiat hilang sbb each time baby nak mkn kita panaskan kiub2 tu. Lepas panaskan bubur tu masukkan sesudu dua sawi yg dah defrost. 

Same goes to other fruit@vege. Sebelum ni ada buat pumpkin (sedap gila manis wehhh tapi Rania tak suka sgt tapi still dia telan gak), pisang, apple n pear dan avocado. Tapi Nia mmg loya habis siap wek2 lagi yg tu. Takpe memang sengaja nak pelbagaikan dan nak tengok dia suka apa.

Sekarang Nia 6 bulan nak masuk 7 dah. Nanti 9 bln baru blh makan bubur lembik pulak dgn biskut. Tapi kalau takde gigi lagi taknak paksa dulu lah. And any citrus fruit or yg masam2 memang tak boleh bagi dulu masa 1st stage ni. Dah 8 ke 9 bln baru blh introduce. Yang penting jgn ingat dah makan boleh kurangkan susu. No no no...baby still need it and bagi jgk air masak. Start 6 bln dah boleh bagi dia practice pegang cawan baby yg ada lubang2 kecik tu. Ada byk choice kat market nak yg mahal murah semua ada nak branded ke nak kualiti ke janji sediakan duit. Tu pilihan masing2. Kalau kasik cawan biasa alamatnya tersedak masuk hidung tak pun dia buat basah baju dan rumah korang hahaha.






RM 14.90 dgn air oren@ice lemon tea




Reneh bahan2 bubur nasik sampai empuk


Rebus sawi jab jer


Dah blend tuang dlm ice cube tray



Sawi dah blend







Sambil tu marinate ayam goreng rempah simple versi Mak Tok utk lakibini.
 Resepi kendian lak eh?








Ok hrp membantu mak2 yg nak memudahkan keje rmh harian. Jimat byk masa boleh la nak spend quality time dgn hobi sendiri.ke dgn hubby ke....ooopss!