Pages

Subscribe:

Wednesday, 19 November 2014

RabuTanpaKata

Adakah mata kita pernah menangis kerana tertinggal solat jemaah? Allahuakbar. Ampunkan kami Ya Allah

Friday, 7 November 2014

Bertukar Buku

Hari tu kakak aku pinjam buku Mudahnya Menjemput Rezeki...kali ni dia pinjamkan pulak buku Tangisan Umat tulisan Ustaz Ebit Lew.

Tak sabar nak baca!

p/s: korang pernah tak terdetik kat hati, eh buang masa baca buku ni. byk lagi benda lain nak buat. atau pernah tak korang melalui fasa2 di mana ada satu masa tu korang sukaaaa sgt satu genre ni, baca sampai lewat malam sehari suntuk pun takpe asalkan tau ending. tapi ada satu fasa masa yg lain korang langsung dah tak suka genre tu dan bertukar taste. otak kau tak boleh "brain" genre sebelum ni siap rasa buang masa jer baca. Haha. Aku sedang melaluinya....

Thursday, 6 November 2014

Review Mee Ketam Seksyen 7 Shah Alam



Haaaa siapa tak pernah dengar pasal Mee Ketam Kuala Lumpur yang kat Seksyen 7 tu? Aku dah lama tau tapi belum sempat2 nak cuba. So akhirnya weekend lepas berkesempatan nak try. Maklom la review semua tangkap leleh membuatkan aku nakkkkk sangat merasa.  Ok aku just nak sentuh bab rasa makanan, bab kebersihan kedai bab keselesaan tu hmmm tak mau komen lah.





Kat Kompleks Anjung belakang Unisel Shah Alam





Tak lama menunggu, ok la dah dapat order. Aku makan dulu sebab macam biasa lah ada anak kecik bergilir makan. Boleh jer letak Nia kat baby chair tapi En Raz lagi suka bila makan tu tak menyambil. Tapi kalau dah namanya Rania, apa yang mak bapak dia makan itu la dia nak. Haha. So kadang tu sama jer. Takpelahdia selera tengok kitaorang makan kot. Janji dia nak makan ye tak?







Plain Bee Hoon Soup (without ketam yang nih sebab En Raz tak makan ketam)





Review pertama: 

Cubaan menghidu aroma ketam. Hmmm takde bau air ketam yang naik. Ok takpe, then rasa la sikit sup dia. Hmm takde rasa manis air ketam. Tapi terasa kuat air celur mee kuning. Serius aku tak tipu. Korang tau kan rasa kuat kapur pengawet mee kuning tu? Haaa aku terasa hirup sup celuran mee kuning. Langsung tak terasa ketam. Ok aku paham memang selalunya ada jer kedai yang celur apa2 mee dalam sup. Tapi sup tu masih berasa sup. Yang ni rasa mee kuning tu kuat sangat. Ok memang out. Dengan sendu En Raz menghabiskan, tak baik membazir kan.





Mee Kari Ketam (Ketam Saiz Biasa)



Review Kedua:

Cubaan nak bau aroma ketam yang fresh juga gagal. Tak bau ketam. Rasa kuah kari yang cair, takde langsung rasa manis semulajadi dari air ketam tu. Dan takde taugeh. Lepas tu try lak makan isi ketam, jugak tak rasa manis langsung isinya. Hmmm kecewa sangat. Sebab ramai kata sedap tapi tak sedap pun. 



Kesimpulan:

Selalunya ketam kalau tak fresh memang jadi camtu. Takde naik bau, tak rasa manis kuahnya dan isi ketam tu sendiri. Mungkin kedai ni patut perbaiki. Jangan lah mentang2 ramai bagi review terbaik makin lama kualiti out. So memang rasanya tak repeat lagi.


Tapi yang bestnya kat area kompleks anjung tu rupanya ada kedai Nasi Arab D'Arab, sama macam kat masjid Negeri Shah Alam. Makanya lepas ni dah tau ler port baru kalau nak nasi arab or shawarma wrap. D'Arab Nasi Arab memang tak pernah mengecewakan. Sedap terbaiikkk. Aku yang asalnya tak suka nasi arab pun dah suka. 





Monday, 3 November 2014

Resepi Banana + Strawberry Shakes@Smoothie

Hi korang! Apa khabar? Seperti yang dijanjikan kat fb hari tu aku nak share kekdah buat shakes pisang. Resepi ni korang boleh olah dengan pelbagaikan lagi jenis buah@sayur pilihan. Kalau buat shake blend jer dgn air sejuk. Kalau smoothie ada 2 cara, samaada bekukan buah atau blend dgn ais kiub.










Bahan:


1. Buah Pisang yang dah masak. Kalau pisang kecik mcm pisang emas pakai la 3 ke 4 biji. Tapi kalau pisang montel sebiji dah cukup.
2. 3 sudu Yogurt strawberry @ guna buah strawberi betul lah.
4. 1 sudu susu tepung atau fresh milk
5. 1 sudu kecil madu
6. 1 sudu besar mealshakes
7. Air sejuk setengah cawan
8. Optional: Oat yang dah kembang dgn air panas. Elok tambah oat kalau nak diet utk kenyang lama. Tapi kena tunggi sejuk sebab kalau panas2 nanti protein mealshakes rosak. Dan boleh juga tambah chia seed yang dah kembang. Chia seed sangat bagus untuk memberi rasa kenyang yang lama. 


Cara:

Campur semua dalam blender and blend sampai sebati@ kalau smoothie sampai halus ais tu.
Tadaaaaaa selamat menikmati hidangan sihat. Aku suka buat breakfast sebab tahan kenyang sampai tengahari.


P/S: Next entry nanti share pasal khasiat chia seed.





Thursday, 30 October 2014

Ketumbit Datang Lagi: Petua Menghilangkan Ketumbit Mata




Oiiihhh seram kalau ketumbit camnih



Siapa pernah kena sakit mata? Tak kisah la merah2 ke, keluar biji nanah ke, nanah belah dalam ke... Paling2 pun mesti pernah kena sekali seumur hidu kan? Bila dah kena gatal sangat, sakit pun yer. Pulak tu keluar air, paling worse keluar lelehan tahi mata berlebihan. Ewwww...Malu nak keluar jumpa orang, lepas tu semua orang takut nak dekat dengan kita. kata orang tua, jangan temgok mata orang yang sakit mata, nanti boleh berjangkit. Haha serius merepek! Sama macam "jangan tegur jerawat orang,nanti kita kena jugak kat tempat yang sama". Sebenarnya pesanan orang tu tu logiknya nak menjaga hati pesakit tu kot. Kotttt aku pun tak pasti.


Aku dari dulu memang mudah kena ketumbit. Mungkin sebab habit suka tenyeh mata bila rasa gatal.  Tapi baru-baru ni aku rasa kena sakit mata sebab tea bag tu! Dan2 jer germs berebut masuk dalam mata yer. Tak pasal2 pulak kena sakit mata. Tapi kali ni just sakit2 bengkak dari dalam, tapi 2 tempat. Padan lah muka konon nak mata segar bugar dengan green tea itu hari. Haha!







Bila mata bengkak automatik, mata sayu kesedihan.



Disebabkan kekerapan kena tu agak tinggi, dan ubat klinik kesannya lambat makanya, aku guna bawang putih. Kenapa bawang putih? Pernah terbaca bawang putih ni  adalah antibakteria jadi aku pun beranikan diri tenyeh sikit bawang putih tu. Benda ni aku dah buat sejak sekolah menengah. Begitu juga dengan jerawat jahat! 









Senang jer korang ketuk bawang putih tu bagi keluar sikit air dia, then tenyeh kat kulit luar mata. JANGAN MASUKKAN DALAM MATA pulak! Nanti Kassim Selamat jangan salahkan aku pulak yer. Kesannya? Kepedihan level tutup mata tapi memang cepat baik, dalam few hours dan 2kali ulang jer dah boleh sembuh sepenuhnya. Tak percaya? Anda cuba lah yer. Selalunya lepas tenyeh tu, cepat2 aku ngadap kipas stand tu dan tutup mata. Ada la dalam 30sec jer pedih dia. Alaaa lek la, setakat pedih sikit tak kan tak tahan kotttt.






Camni yer, crush jer garlic tu macam korang masak.




Aku dari sekolah dulu memang suka membaca dan jenis suka dengar petua orang tua. Aku akan try dan rasai keberkesanannya. Itu sebab aku terjebak dengan Shaklee. Hihi. Sebab aku memang percaya dengan sumber alam yang asli pemberian Allah. Aku ada koleksi buku2 berkaitan. Nanti lain entry aku share buku2 tu. Tu pun kalau jumpa. Maklum la sejak ada Rania banyak barang masuk kotak container supaya senang tak kena punggah budak bertuah tu.


Sebenarnya aku pernah apply garlic ni kat Rania, dia pernah selsema teruk. Aku ketuk bawang putih dalam rice cooker yang berisi air, bukak penutup sikit jer. Then steam tu lalukan sikit2 kat muka. Tapi mesti berhati2 sebab wap stim sangat panas. Sikit2 jer yer. Sambil wapkan pegang dia dengan keadaan kepala ke bawah sedikit. Sambil tu tepuk belakang.  Aku dapat tips ni dari blogger http://littlemamadiary.com/cara-keluarkan-kahak-bayi-rawatan-stim-dan-teknik-tepukan-percussion/







Kebaikan Bawang Putih


Bawang putih atau garlic ni sebenarnya mengandungi bahan dikenali sebagai Allicin (bersulfur), itu yang bau tengik kuat tu lah dia nya. Bahan tersebut akan keluar bila ditumbuk, dihiris dan sebagainya. Secara amnya, bawang putih ni bersifat antibakteria, antiviral, antifungus, anti beku darah (anti-coagulant) dan antikarsinogen iaitu anti kanser. Namun ada yang mengatakan khasiatnya berkurangkan apabila dimasak, sebaiknya dimakan mentah. Kau mampu? Sebab tu sesetengah orang ambil suplemen garlic jer.











Antara kebaikannya;

1. Melancarkan peredaran darah
 (mengekalkan tekanan darah yang normal).

2. Menurunkan kadar kolesterol dan tekanan darah tinggi.

3. Membantu meredakan batuk, lelah dan selsema.

4. Meningkatkan kekebalan sistem imun.

5. Membuang angin dari badan.










Kalau rasa tak sanggup telan bawang putih tapi nak kebaikkannya, Shaklee ada suplimen garlic. Yang bestnya, masa telan rasa sedap sebab ada campuran Rosemary dan Spearmint. Takdelah rasa busuk nak menelannya. Garlic Shaklee sangat istimewa kerana ia mengekalkan 100% kandungan Aliccin aktif dalam bawang putih. Kan kalau kita masak, kandungan alisin akan berkurangan berbanding kalau mentah. Sanggup ke nak telan bawang putih mentah? Hehe! 1 biji tablet bersamaan 500mg ektrak garlic iaitu bersamaan 1 ulas bawang putih. Kan senang tak yah susah2 makan bawang putih busuk tu dengan mengekalkan zatnya.










Semoga entry kali ni dapat membantu korang lebih sihat dengan bawang putih yang murah dan sangat mudah dijumpai!


BERMINAT NAK BELI GARLIC?

HUBUNGI 018.377.0904

Monday, 27 October 2014

10 Cara Menyejukan Demam Panas Dengan Cepat Bagi Bayi

Bila anak kecil kita demam, kita sebagai makbapak risau dan tak cukup tidur atau rehat. Manalah tak risau, kena monitor sentiasa suhu badan takut2 terlalu panas sehingga menyebabkan "sawan tarik". Nauzubillah! Pengalaman pertama mengendalikan Rania demam seawal 2 bulan, yerlah antibodi dia menurun sebab start 2 bulan jugak dia tak mau susu badan. Kecik2 lagi dah kena sumbat ubat demam, masa tu takde pilihan dan tak banyak membaca dan pendedahan lagi berkenaan kesan buruk ubat. Tapi ada ketikanya bila terlampau panas suhu tak turun kena jugak bagi PCM yer, jgn pandai2 pulak tak nak bagi langsung. Atau kdg2 dalam keadaan terdesak, ubat "punggung" @rectal pcm diperlukan.


Boleh dikatakan setiap 1 atau 2 bulan mesti Rania demam atau selsema. Ubat jer la kita bagi. Lepas join group Shaklee, ada few doktor dalam group tu bagitau kalau anak diorg demam tak bagi ubat. Tapi gunakan beberapa kaedah, infact petua orang tua2. Kita yang "org biasa" ni pulak bagi anak ubat. Tapi korang jangan mention kat doktor atau mintak pendapat kat doktor pasal kaedah semulajadi atau apa2 selain dari bidang kedoktoran. Sebab diorg ada etika yang harus dijaga walaupun  sebenarnya diorg pun percaya atau terima jugak kaedah2 lain. Siapa ada kenalan atau saudara mara dikalangan doktor mesti tau lah :)


Berikut adalah antara kaedah yang diperolehi daripada perkongsian kawan2, orang tua, saranan doktor dan melalui pembacaan.



CARA MENYEJUKKAN BADAN BAYI DENGAN CEPAT


1. Buka baju bayi, pakai lampin sahaja. (doktor selalu pesan buat camni, bukan selubung selimut)


2. Lap kesemua badan bayi dengan kain basah terutama bahagian belakang, dahi dan celah ketiak. Lakukan berulang kali sampai badan sejuk. 


3. Jika terlalu panas, campur sedikit sahaja ais ke dalam air tersebut.


*Kaedah 2 & 3 hati kena kental terutama ais, sebab baby akan nangis sejuk, tapi percaya lah cepat sgt hilang panasnya.


4. Pakaikan stokin kaki basah pada anak. Bila kering ulang semula.


5. Lumur bancuhan asam jawa pada dahi/ badan. (aku tak pernah buat yang ni sebab mesti jenuh nak bersihkan bila dah kering tapi kalau sendiri demam takpela)


6. Ramas daun bunga raya dan campurkan dengan air. Lap kepala bayi.


7. Letak hirisan timun di dahi bayi.


8. Ramas daun durian belanda dan campurkan air. Lap kepala bayi.


9. Beri banyak minum air masak.


10. Kalau anak masih bertenaga dan tak lembik sangat, bagi dia berendam main air. Masukkan mainan dalam tub supaya dia seronok dan leka.





p/s: Cara Islam pulak, boleh la bacakan Al Fatihah 7x, 3 Qul, Ayat Kursi, Selawat, Bismillah 5 dan apa2 ayat ruqyah yang dah biasa diamalkan. Bacakan pada air, sapu pada anak dan bagi minum. InsyaAllah.



Semoga membantu korang semua.



Sejak kenal stokin Vken yg Mak Tok bagi, bila demam jer cepat2 pakaikan. 
Kalau batuk letak kat dada dan belakang insyaAllah keluar lendir dan dapat tido nyenyak tanpa batuk.








Sejak ambil Mealshake pun Nia dah jarang demam, kalau nak demam cepat2 bagi memang tak jadi demam, kalau selsema cepat kering. Alhamdulillah. Mealshake ada campuran Al Manna, byk khasiatnya. Sejak ada Mealshakes memang dah tak bagi Rania ubat demam.




BERMINAT NAK CUBA MEALSHAKES?

HUBUNGI 018.377.0904

RAHSIA ANAK SIHAT

Friday, 24 October 2014

Muntakhab Ahadith

Aku mula kenal Ustaz Ebit baru jer awal tahun ni. Itu pun sebab asalnya mak aku follow kat facebook, so aku selalu terbaca bila mak aku share status dia. Mula2 aku takde lah nak ambik port. Sikit pun tak terkesan. Tapi makin lama baca makin seronok, so aku pun follow page dia. Bila dah follow semua dapat baca, sikit2 terkesan dan rasa kena jentik hati ni. Daripada takde apa2, sampai boleh bergenang lah. cara dakwah dia sgt unik, tak menyalahkan individu atas dosa silam. Tapi selalu mengingatkan bahawa setiap musibah atau ujian yang menimpa tu tanda Allah sayang.



Lepas tu selalu Ustaz Ebit berkongsi macam2 kisah yang bila baca tu rasa Ya Allah rupanya ramai lagi yang berdepan dengan ujian berat, bukan aku seorang jer. Setiap orang yang datang berjumpa dengan dia, dia suruh amalkan bacaan taalim, iaitu mengamalkan baca hadis2 di rumah. Pasti ada nur yang akan menjadi penyelamat.



Antara cerita Ustaz Ebit yang menyebabkan aku nak cari buku hadis ni;



Salah seorang akak datang bercerita pada saya. Suami dan 2 orang anak sebelum ini tidak jaga solat. 

Dia dapat kesedaran telah mulakan bacaan hadis nilai dan kepentingan amalan. Sebelum ini jika nak ajak anak mengaji susah. Ajar doa susah.

Setelah mulakan bacaan hadis selama beberapa bulan, kini anaknya telah mula jaga solat awal waktu. Rajin mengaji bersama-sama. Berebut-rebut anak ambil kitab waktu baca hadis Nabi saw. Suasana dalam rumah berubah. Bertambah kasih sayang.

Allah buat semua. Nur yang Allah beri melalui amalan Ta'lim dalam rumah dengan istiqamah. Suasana malaikat. Wujud sifat dengar dan taat.

Rumah akan turun sakinah, nur, keampunan...Rumah mungkin kecil tapi menarik pandangan di langit.

Sayangi ahli keluarga kerana Allah. Hargai mereka






So, aku pun beli online melalui Pustaka Iman, En Firdaus pos kan. Alhadulillah akhirnya dapat.
Doakan aku dapat istiqamah meneruskan sesi bacaan hadis.





Rm 30 senaskah




Kandungan





Semalam lepas Maghrib dan sebelum tidur baca.





Lagi perkongsian dari FB Ust Ebit,


Dalam 1 minggu ini saya menerima hampir 1000 inbox mengenai masalah rumahtangga. Kebanyakan ayat permulaan soalan kami teramat cinta dan sayang pasangan kami tapi.............

Sebenarnya banyak pasangan saling mengasihi dan mencintai. Dan keduanya teramat derita dengan perpisahan, pergaduhan, masalah..tapi kerana ego dan tidak pandai menzahirkan cinta...

Menzahirkan cinta ialah kehidupan Islam...

Tidaklah perlu jadi romeo dan juliet.

Cukuplah sekadar walau betapa sibuk kita hubungi atau sms pasangan dan kata sayang betapa abang mencintai sayang kerana Allah. Dek kesibukan ini dan keletihan ini juga kerana dakwah dan menuntut ilmu. Tapi terlalu mencintai dan mengasihimu kerana Allah. I love u sayang...

Cukuplah ketika 10-15 minit di rumah pegang tangan pasangan sambil usap-usap tangannya mendengar cerita-ceritanya. Senua orang bila jumpa kita tanya apa khabar? Tanyalah sayang sihat, dah makan, amalan dan dakwah..dengarlah mereka cerita dengan sayang. Tenung mata sambil usap dan gosok tangannya.

Peluk lama-lama dengan rasa sayang..terharu dan saling menghargai..

Setiap kali bertengkar,diam, tidur dan mengalah. Jika tak tahan marah, pergi solat dan lari beli hadiah paling kurang ambil sekuntum bagi pada pasangan...

Apa yang kita tidak dapat dari pasangan menggambarkan apa yang kita enggan beri..kebaikan mereka ialah cermin kebaikan kita. Begitulah sebaliknya..bila kita memberi pasti kita akan menerima.

Selalu mendoakan pasangan dengan ingat wajah mereka. Hadiah terhebat melebihi segalanya ialah doa. Doa tanda sayang yang sebenarnya. Bagaimana tinggal sekali, tidur sekali, mereka berkorban banyak buat kita tanpa kita mendoakannya...doa itulah sebab kita masih hidup dan bahagia. Nabi saw doakan Allah ampunkan Aisyah ra, dia berpusing-pusing terlalu gembira dan seolah-olah terlalu gembira..doa itu rahsia sebuah cinta.

Duduk sekejap baca al-quran dan baca hadis bersama-sama..

Selalu memikirkan apa lagi kehendak pasangan kita. Apa lagi saya boleh gembirakannya kerana Allah..

Jika ingin sesuatu berterus terang. 1 hari 1 perkara. Jangan semua perkara disebut satu masa. 7 pujian lepas tu baru satu teguran. Cover dengan pujian semula..Jangan pendam. Bina keluarga dengan targhib galakan..bukan kejian dan ancaman...

Selalu ingat pasangan kita bukan kita punya. Tapi amanah dari Allah..

Berilah dan berusaha beri nafkah secukupnya buat isteri dan anak-anak serta ahli keluarga yang lain. Jangan bebankan pula orang di bawah tanggungjawab kita..

Cukuplah menjadi manusia yang ingin bawa kebaikan pada ahli keluarga dan manusia seluruh alam.

Di dalam pernikahan ada ketenangan, kebahagiaan sebenarnya..pernikahan satu tanggungjawab. Bahagia itu dalam amanah terhadap tanggungjawab.

Ya Allah berilah kami menjadi manusia yang menzahirkan kasih sayang dan cinta keranaMu. Mengasihi orang yang mengasihiMu. Dan mati dalam keadaan sebenarnya memiliki cinta padaMu sedangkan tiada perkataan betapa indah cinta padaMu-ebit lew


Orang paling romantik ialah Baginda saw..

Jom mulakan dengan pegang tangan pasangan kita. Berpegangan tangan menyebabkan dosa berguguran...Indahnya pegang tangan pasangan kita yang halal dipegang. Sebelum pergi atau balik kerja kita pegang tangan pasangan kita.......Rahmat keatas mereka yang buat perkara yang halal..Tengah duduk-duduk pegang tangan mereka.....jangan pegang tangan bukan mahram.

Lihat mata mereka dengan perasaan kasih sayang. Terima kasih kerana sudi menjadi pasangan saya..Melihat mereka dengan perasaan syukur pada Allah...Lihat bila mereka mula berkata-kata..Beri perhatian sepenuhnya..Lihat dan cari kecantikannya dan kebaikannya...Bila Syukur Allah akan tambahkan nikmat..

Bila mereka mula bercakap beri perhatian sepenuhnya dan jangan potong mereka bercakap...Cuba memahami perasaan mereka...

Lidah kita sentiasa memanggil mereka dengan panggilan yang mereka paling suka..Sayang abang yang cantik, menawan, manis, baik hati, solehah, lemah lembut, terima kasih kerana sudi jadi isteri saya..Saya sangat sayang awak kerana Allah...

Dukung sekali sekala seperti Nabi saw dukung Aisyah...kenakan pipi dengan penuh sayang dan manja...

Mandi sekali dan bergurau ketika mandi bersama.Nabi saw pernah lakukan..

Bukakan pintu dan pegang tangan isteri ketika naik dan turun kereta atau semasa ke pasar....

Makan berjemaah dan sekali sekala suapkan satu sama lain..Minum di tempat yang sama...

Macam baru kahwin semalam. Macam baru nak bercinta..Macam baru jatuh hati. Macam ini hari terakhir dalam dunia. Bercita-cita nak bersama dalam syurga

Selalu kata salah saya.....minta maaf dan memaafkan..Tidak hina kerana mengaku salah...

Tahajud bersama-sama. Menangis kerana Allah bersama-sama...Belajar ilmu bersama-sama....Berdakwah bersama-sama....Hidupkan rumah dengan Al-Quran dan hadis Nabi saw...

Seorang masak, seorang sibuk tolong basuh pinggan...Makan dengan menikmati makanan menggembirakan yang masak...

Seorang basuh baju, seorang tolong angkat baju...

Seorang siram bunga, seorang betulkan pasu dan sekali sekala betulkan isteri...

Seorang marah, seorang diam dan minta maaf...Seorang menangis, seorang sediakan bahu untuk tempat menangis...

Bila sempit dan masalah besar dalam hidup katakan, jangan risau sayang, kita ada Allah...Sebesar mana pun masalah kita..Allah tidak pernah meninggalkan kita..Dari sebelum sehingga ia terjadi dan selamanya dia tidak pernah meninggalkan kita..Cuma kita perlu kembali pada Allah..Hanya Allah yang berkuasa..Selain daripadanya tidak boleh beri kebaikan...

Rumahtangga paling bahagia ialah rumah tangga Nabi saw...Tidak pernah akan kecewa sebuah keluarga yang bawa sunnah Nabi saw..
Tiada yang boleh bagi bahagia selain dari Allah..Allah janjikan kebahagiaan yang hakiki hanya dalam agama..

Maksud perkahwinan yang sebenarnya ialah membawa kita semua semakin mencintai Allah selamanya..Bawa seluruh keluarga kembali pada Allah..Hanya Allah yang tahu betapa nikmatnya bila sebuah keluarga bersama-sama menghidupkan Islam....Tiada wang ringgit atau sebanyak mana pun tidak dapat ganti kebahagiaan keluarga ini...Bahagia tanpa syarat...Tiada siapa boleh hancurkan bahagia ini...Kerana ini bahagia yang sebenarnya..Allah hadiahkan kepada mereka yang benar-benar membawa kehidupan Nabi saw...





Terima kasih Ustaz Ebit kerana terus berdakwah.

Monday, 20 October 2014

Kebaikan dan Khasiat Teh Hijau/ Green Tea

Korang tau tak kenapa aku tetiba buat entry psl teh hijau? Sebabnya aku start minum green tea ni sebab nak kurus! Green tea ni dia akan tingkatkan metabolisma kita so membantu pembakaran kalori. hihi jgn marahhhh. Lepas makan mesti minum green tea ni. Tapi aku suka jasmine green tea dan pemenangnya adalah Teh Boh! Brand tu aku boleh masuk. tapi kan, brand Ahmad Tea London tu lagi berbaloi2, RM 5.90 for 100 bags! Tak ke murah, tapi dia takde dgn jasmine sekali sedehhh.



So teringat la khasiat lain green tea ni boleh mengurangkan dark circle dan eye bag, lepas minum jangan buang tea bag tu tau. Kalau nak sejuk, sejukkan jab jer kat freezer then tepek kat mata. Buat la 15 ke 30minit tukar2 mata. Memang segar tak tipu. cuba korang try!








Antara Khasiat Lain Teh Hijau:



Lindungi kulit 
Teh hijau banyak digunakan dalam pelembab kulit sebab dapat membantu mengekalkan fungsi saluran darah yang kembang & kecut pada kadar yang betul.

 Rawatan kulit 
Baik utk kulit luka, kena gigit serangga, melecet, mata bengkak, bekas melecur, korang try  tekapkan bag teh tu kat bahagian kulit yang berkenaan. Teh hijau ada bahan antiseptik semulajadi yang boleh hilangkan rasa gatal.

Pelindung memori
Teh hijau dapat menolong mengekalkan kecergasan memori & fungsi otak. Sebab? Sebabnya, kadar antioksidan yang ada dalamnya dapat melawan radikal bebas yang merosakkan saraf otak.


Menurunkan berat badan
Ni sebabnya kenapa ramai orang amalkan teh hijau. Teh hijau dapat mempercepatkan proses pembakaran kalori dengan menghalang penyerapan lemak arteri dan kolesterol. Satu penyelidikan yang di buat menunjukkan ekstrak teh hijau mampu meningkatkan pembakaran kalori dan lemak dalam badan.

Menurunkan aras kolesterol. 
Paras antioksidan Green Tea yang tinggi boleh membantu mengurangkan paras kolesterol.

Merawat batuk
Mencegah penyakit Kardiovaskular (penyakit jantung dan penyumbat arteri).

Menghilangkan stress dan menolong mengendurkan saraf .
Kulit menjadi cantik, bersinat, rambut sehat, muda, bintik2 dan sebagainya.

Baik untuk mengubati dan mencegah Osteoporosis (penyakit tulang) dari kereputan dan patah.

Mencegah penyakit gigi
Polyphenol dalam teh hijau mempunyai kandungan anti bakteria yang membantu mencegah penyakit gingivitis dan periodontal dengan cara membunuh bakteria berkumpul dalam mulut yang menyebabkan kerosakan gigi. Masalah bau mulut pun dapat diatasi.

Mencegah keracunan makanan
Disebabkan teh hijau terkenal sebagai pembunuh bakteria, meminum teh hijau dapat menurunkan risiko keracunan makanan akibat bakteria kerana teh hijau dapat mencegah tumbuhnya bakteria yang berbahaya seperti clostridia dan E. coli. Kalau korang cirit-birit kan, minum teh hijau pekat. :)

Menurunkan tekanan darah
Teh hijau merupakan inhibitor ACE di mana beberapa penelitian menunjukkan tekanan darah tinggi menurun setelah diberi ekstrak teh hijau.

Membantu mengawal paras gula darah
Menguatkan sistem imun.
Kepekatan Polyphenols dan Flavenoids teh hijau yang tinggi boleh membantu kesihatan sistem imun tubuh.


Pencegah kanser
 Menurut satu kajian, kandungan polifenol yang terdapat dalam teh berperanan sebagai pencegah kanser. Daun teh hijau yang telah dikeringkan mempunyai 40% kandungan polifenol. Polifenol tu apa? Polifenol adalah sejenis antioksidan yang sangat kuat yang mampu meneutralkan radikal bebas yang menjadi penyebab kanser.




Namun perlu diingatkan bahawa teh hijau juga mengandungi kafein, kalau berlebihan pun tak elok. Teringat masa ada satu masa tu addict sgt sampai jadi tak boleh tidur malam. Memang tak sesuai bagi kat bayi. Tapi kalau anak kecil nak merasa, boleh bagi teh rooibos sesuai. Itu Dr Suriyakhatun yang cakap dalam fb page dia, sebabnya Teh Rooibos takde kafein.


Kalau korang nak bakar lemak dengan kuasa berganda sila try Cinch Energy Tea Mix, merupakan gabungan hebat white tea, red tea dan green matcha tea. Gabungan yang power ni akan boost metabolisme so korang akan kekal bertenaga dan sekaligus boleh kurus.




Kalau nak sila roger aku ok!
018.3770904


Friday, 17 October 2014

Wanita Berkerjaya vs Surirumah





Berkerjaya atau surirumah?




Dah lama fikir nak ulas bab isteri berkerja vs surirumah (means dah berkahwin yer, bukan bujang) sepenuh masa. Tapi takyah la korang nak bertekak nak pertahankan pendirian masing2. Sebabnya there's no wrong or right sebab setiap orang berdepan situasi berbeza dan pilihan tersendiri. Ni cuma pendapat picisan aku jer. Peaceeeeeee. *Kenyit2*



Aku ni asalnya lepas grad dulu memang berkerja, kira aku awek berkarier ah dulu. Eksekutif di pejabat dengan baju kemeja yang kemas dan rapi (kemas keeeeee). Adat berkerja, antara benda kena fikir adalah stress office (yg kadang2 bila dekat deadline sampai bawak mimpi, lagi worse mimpi boss!), nak hadap jalan jam pergi balik, nak bayar loan PTPN, loan kereta, duit poket mak bapak, sewa rumah, minyak tol, parking kereta dan lain2. Kerja bagai nak rak, hujung bulan reward diri sendiri, puas hati tersenyum. Lepas beberapa hari settle hutang semua, terasa kelat balik dengan baki di bank.



Rutin harian berganti bulan dan tahun. Bila dah kahwin dan walaupun belum ada anak, tanggungjawab lagi besar dan bertambah. Balik kerja serius penat kena fikir masak. Kalau tak masak kedai masakkan tu perkara biasa. Nasib dapat suami jenis tak memaksa isteri masak, sangat memahami, tak de la jenis "eh saya tak lalu makanan kedai, awk masak jugak!". Sebenarnya ada yer lelaki jenis mcm tu, saya pernah dengar rintihan kawan2, suami setiap kali makan mesti nak ada sekian sekian jenis lauk, kalau xde tak lalu makan. Pukul sekian2 wajib ada hidangan sekian2, main order jer.









So berbalik pada isu asal, ramai yang bertekak kat facebook mempertahankan "ideologi" masing2.
Situasi aku pulak dulu, selepas bersalin masa dalam pantang tu tiba2 aku sakit yang aku pun tak tau sakit apa masa tu tapi memang buat aku mandom. Pulak tu Rania masih belum tune jadual tidur dia, siang tidur manjang, malam berjaga. Tapi walaupun dia berjaga tapi dia tak merengek meragam tak tentu pasal. Dia just nak orang layankan. Aku dalam pantang memang tak larat nak layankan sangat, bagi susu tukar pampers memang kerja aku, tapi bab memujuk bagi kat En Razli. Bayangkan memalam daddy dia akan dukung pusing2 satu rumah. So akhirnya ambil keputusan untuk resign.




Selepas beberapa bulan ada juga rasa nak kerja balik bila keadaan agak stabil tapi hari-hari ada saja cerita kes dera atau ke cuai di taska. Yang baru masuk kerja, hantar anak ke pusat penjagaan, tau2 meninggal tersedak susu. Yang anaknya terabai sebab taska mengambil terlalu ramai kanak-kanak atau bayi tetapi kekurangan sumber tenaga pekerja. Yang kes sumbat spenda ke apa ntah dalam pampers baby sebab tak puas hati dengan teguran parent. Yang cubit, pukul sumbat makanan tanpa belas kasihan. Yang kes buang ebm, buang makanan bekal yang si ibu sediakan. Ya Allah tak sanggup rasa baca berita dan tengok video2 yang berlambak dengan kekerasan terhadap bayi tak berdosa. terlalu banyak kes meruntun hati.



Tahun ni aku terkejut bila terbaca cerita Saiful Nang yang isterinya tekad berhenti bertugas menjadi doktor bertauliah dan sanggup membayar balik semata-mata nak menjaga sendiri anak di rumah selain mendidik sepenuhnya dengan gaya homeschool. Sebelum ni ada juga kawan aku yang berhenti mengajar dari tugasan guru kerana mahu menjaga sendiri anak. Walaupun pelbagai andaian dan cakap-cakap belakang yang harus diterima sebab mentality "apa guna belajar tinggi akhirnya simpan sijil buat pekasam. Balik kampung kena perli dengan makcik2. Bila jumpa kawan2 mesti ditanya kerja mana? Takkan la pulak aku nak kena bagi tau bisnes aku lebat, berapa income aku, nanti kata berlagak pulak. Hew hew hew. 



Please lah, jangan la pulak menuduh surirumah tu goyang kaki jer kat rumah layan facebook. Aku dah pernah berkerja dan jadi surirumah, jaga anak penat sebenarnya. Tapi jiwa kita gembira dan tenang jer. Takde dah mimpi2 ngeri hal office. Setakat customer punya peel, takde pun bawak mimpi Haha! Kalau dah online bisnes ni, most of the time memang kena hadap pc dan smartphone. Tapi tang tu orang salah paham. Ingat kita berfoya2 kat social media.








Sebenarnya suami saya sendiri nak saya jaga anak dulu sementara tunggu dia besar, nanti kerja lah semula. Alhamdulillah masih mampu menanggung walaupun tak mewah. Saya sendiri tak sangka saya duduk rumah menjaga anak sekarang ni, sesuatu yang tidak dirancang tapi disebabkan situasi semasa. Walaupun saya jadi surirumah tapi saya ada bisnes sampingan yang dibuat, syukur sebab Allah jumpakan aku dengan bisnes dengan potensi besar. Terima kasih sahabatku Aini kerana membuka peluang tu. 



Aku tak pernah pandang rendah kat isteri yang berkerja sebab desakan hidup mereka perlu berkerja, tak cukup nak harap suami seorang. Banyak expenses kena dibayar. Aku tau, hati mereka sangat meronta2 nak duduk rumah jaga anak sendiri. Ramai jer kawan2 yang buat luahan macam tu. Tapi sedih la bila ada yang menuduh isteri/ibu berkerjaya ni pentingkan duit/kerja berbanding anak. Anak hantar kat orang jaga, tak bertanggung jawab. Tak boleh la tuduh macam tu. Ada jugak isteri berkerja semata-mata sebab dia bosan kat rumah sorang2 anak dah besar panjang, walhal suami income besar kot! So tak boleh kita nak judge orang sesuka hati. SETIAP ORANG BERBEZA SITUASI, KEHENDAK DAN KEPERLUAN (jerit kuat2).










Aku dibesarkan oleh mak bapak yang berkerjaya. Mama aku dulu cikgu. Papa aku akauntan. So siapa kata anak yang dibesarkan tu terabai? Ada masa masak, tak sempat masak beli. Ada masa lapang pergi bercuti, kalau takde duduk rumah tengok tv dah cukup. Cukup semua keperluan kami. Makan minum dan ilmu diberi. Apa yang ditekankan adalah makan bersama dan solat jemaah bersama. Alhamdulillah, nakal2 budak pun jadi orang. Kena tali pinggang, kena ketam sampai lebam pun dah merasa. Papa kuat berleter, kita dengar jer la tadah telinga. Mama garang tak cakap banyak tapi tau2 kena sengat. Tapi tu dulu la. Eh eh hehe.



Tak kisah la apa pun pilihan ibu-ibu diluar sana, yang penting setiap ibu bapa nak yang terbaik untuk anak mereka, takde mak bapak nak anak jadi tak elok. Ada yang kerja keras untuk bagi anak merasa makan sedap2, pergi holiday atau nak hantar ke private school. Ada yang tak nak berkerja sebab merasakan dia sendiri boleh pantau dan mendidik anak mengikut acuan tersendiri. Tepuk dada tanya selera, janji keluarga harmoni :)




Aku nak selit sikit petikan dari penulisan Siti Shamsiah Bt Md Supi mengenai Dilema Wanita Berkahwin Yang Berkerjaya Menurut Syariah. Semoga menjadi panduan.

Kredit http://www.ikim.gov.my


Tuesday, 14 October 2014

Resepi Bubur Oat Untuk Bayi 8 Bulan Ke Atas

Seperti dijanjikan entry sebelum ni, resepi bubur oat. Ibu2 bapa2 kalau anak belum ada gigi blend dulu yer oat tu. Blend kering memudahkan penyediaan dan cepat masak. Kalau anak dah byk gigi dan boleh telan dengan baik tak yah blend pun takpe, tapi oat instant yer not rolled oat. Kasar2 takut tercekik anak.




Resepi 1

1. Blend kering oat dan kismis sampai hancur
2. Sagat sikit coklat masakan. Sikit jer tak perlu banyak just nak bagi rasa chocolate tu.
3. Simpan dalam bekas kedap udara atau bahasa kampungya tupperware.


Resepi seterusnya sediakan oat (sahaja) yang dah blend.


Resepi 2

1. Masukkan 1 sudu oat (anggaran untuk sekali makan 1 sudu) dalam periuk dan masukkan air.
2. Tambah kurma yang dah dibuang kulit sambil kacau oat sampai didih, lecekkan kurma tu (tips: kalau nak mudah kurma madu yang bulat gemuk tu sebab kulit dia tak melekat sgt dan rendam dalam air panas dulu sampai kembang) 


Resepi 3

1. Masukkan 1 sudu oat (anggaran untuk sekali makan 1 sudu) dalam periuk dan masukkan air.
2. Tambahkan apa-apa lauk seperti ayam, isi ikan atau ikan bilis hancur dan sayuran cincang.


Resepi 4


1. Masukkan 1 sudu oat (anggaran untuk sekali makan 1 sudu) dalam periuk dan masukkan air.
2. Blend kering ikan bilis goreng. (Boleh buat stok sebab tahan lama)
3. Tabur ikan bilis dalam bubur oat.



p/s: Tips yang sama boleh diaplikasi pada beras. Blend beras kering sampai halus, then simpan. Tapi jangan lupa basuh beras tu. Bubur nasi cepat masak dan memudahkan kerja korang. 

pss: Kalau anak korang belum bersedia makan tekstur kasar, please jangan paksa. Biarlah orang kata nak ajar dia ke, supaya gigi cepat tumbuh ke, kalau belum ready blend jer semua. Setiap budak perkembangan berbeza, jangan samakan anak kita dgn orang lain. Kalau dia tercekik, tahi ketul2 sembelit yang kesian anak kita jgk.







Saturday, 11 October 2014

Celcom; It's Not In Your Hand. Musibat Lagi Menyusahkan!!!



CELCOM, IT'S NOT IN YOUR HAND.


Dah lama tak update blog, update jer terus cerita panas. Haha! Oh sebelum tu Selamat Hari Raya Aidiladha semua (dah lepas seminggu pun!)


Al kisahnya, nak dipendekkan pun hmmm tengoklah kalau dapat dipendekkan. Awal August lepas aku dan En Raz dah bincang2 nak tukar telco, dari Celcom nak ke UMobile. Sebab UMobile punya deal pehh pehhh berbaloi2 data plan dia. 



So masa tu kami kat Aeon Bkt Tinggi Klang, gi lah Blue Cube situ. Sebelum tu nak tanya pasal bil En Raz, minah bertudung yg agak gempal tu aku dah perasan, muka toya jer. Bila ckp nak tanya pasal bil, dia kata "dah call cutomer service/call centre tak? ni nombor dia." Eh eh laju nau kau hulur nombor, dlm hp aku ni memang dah ada lah tapi idak ler aku jwb gitu. Cuma ckp kat dia, dah alang2 kami kat sini boleh tak checkkan kat sistem tu. Pastu dia buat muka cebik lagi. Aku syak dia ni tengah diet, tak dapat nasik lagi kot. Tu macam nak makan orang jer. Disebabkan dia buat layan tak layan, tu baru nak tanya pasal bil, belum lagi nak cakap pasal nak split. So kami keluar Blue Cube. Pastu bincang2 lagi, then masuk balik tapi this time gi kat sorang staf lelaki. 



Kami ni pakai plan 5+1 (aku sub En Raz), kena la split cerai talak 3 dulu. Sungguh dah tak nak pakai Celcom nih. Bagi cina buta pun aku tak nak dah. Nak split ni kena bayar RM40, nak buat camne prosedur layankan jer lah. Tu takde hal. Masa cakap kat orang tu penerangan dia kurang memuaskan dan confusing. Dah siap dia key in data and bagi form tu, aku terdetik nak check. tengok2 nombor En Raz dia salah key in. Bila aku gi balik kat dia, dia macam tak nak ngaku dia salah taip, dia cam ok ok jer malas nak panjangkan. Eh eh aku ni bagitau jer kang kalau drag hal ni lelama aku jgk susah itu jer bukan nak carik salah dia, bukan aku marah dia pun. Hari tu memang layanan paling teruk aku dapat dari Celcom sejak dah 4 tahun jadi pengguna Celcom. Sebelum ni jadi pengguna Celcom ok jer takde masalah, elok jer customer service. Mungkin staf Blue Cube Bkt Tinggi kena hantar gi kursus Customer Service Etiquette, suruh la diorang attend apa2 kursus yang membina sahsiah.



Katanya lepas beberapa hari akan split dan boleh tukar telco. So kami pun gi Umobile Tropicana register. Lepas 2 hari En Raz dah boleh pakai UMobile, aku lak takde dpt apa2 notification. Tapi lepas hampir seminggu, baru dapat notification dari UMobile kata porting request denied. Kena contact current provider. So aku call UMobile tanya hal tu, dia terangkan kat aku semua kena register baru UMobile, siap terputus talian masa tu. Yang terkejutnya boleh dia call aku balik. Belum pernah sejarah Call Centre call aku balik selama aku berurusan dengan mana2 Call Centre. Tak tau la kot memang procedure Call Centre mcm tu kan. Baiknya kau dik, efisen buat keje. Atau pun UMobile semamangnya melatih staf dengan baik. 



So aku call Celcom report hal ni, dan report jgk hal Bukit Tinggi tu. Staff tu kata dalam masa 3 hari akan call balik utk inform. Katanya bila check, orang kat Bkt Tinggi tu salah set, dia buat nombor En Raz temporary terminate . Padahal kan En Raz dah pakai UMobile dekat seminggu masa tu. Means nombor dia masih dalam servis Celcom, so disebabkan hal ni, nombor aku sangkut sebab asalnya aku sub En Raz. So aku pun dah register kali ke 2.



Lepas 3 hari. Senyap. Tup2 dapat notification kata porting request denied LAGI. Lepas seminggu aku take action call Celcom LAGI. Belom sempat citer panjang lebar dia kata suruh En Razli yang call sendiri sebab nombor aku atas nama dia. Ewah2, sebelum ni ok jer takde hal. Bercerita la aku dari A-Z, siap aku kata boleh tak check report aku sebab aku dah tak larat nak cerita, so dia check la...katanyaaaaa. Lepas "check" katanya, takde report langsung dibuat! Biawak! Pastu ntah macam mana call terputus. Tunggu takde pun call balik. Takpe aku call balik. This time lelaki Melayu, terpaksa la citer semula. Berbuih ok nak cerita hal yang sama. Tapi dia cakap bebaik, jangan ingat kita tak tau emosi orang dari suara jer yer. Yang perempuan sebelum ni mungkin dia PMS. 
So this guy kata, kalau nak tukar telco tak perlu permanent terminate. Dah pulak, hari tu kata kena permanent terminate nombor En Raz so that nombor aku boleh tukar port ke UMobile.  Pening dah aku time tu. Takpe la layankan, lagipun this guy cakap bebaik dan penerangan baik. Aku sempat suruh dia check, ada tak report aku sebelum ni, bila dia check ok ada. See agaknya perempuan tu tadi check apa yer?


Then En Raz tolong registerkan kali ke 3 tapi kat Digital Mall PJ. Pun GAGAL KALI KE 3. Aku serius dah penat, aku memang nak maintain nombor tu sebab malas dah nak hilang contact dengan kekawan, lagi pun aku bisnes Shaklee ni nanti susah la. Dah fail kali ke 3, aku nekad cari nombor baru jer. So pegi la memilih nombor. Alhamdulillah dalam masa beberapa jam aktif.


Few days lepas tu En Raz ke Celcom untuk terminate terus nombor lama aku. Dalam masa yang sama staff sana kata punca masalah adalah 3rd party yang uruskan porting tu. Ok part ni aku tak pasti, memang ada 3rd party ke. Tapi katanya dia kana uruskan dan boleh pakai nombor tu balik, no En Raz jer permanent terminate. So bunga2 cinta kembali mekar. Pegi la register kali ke 4 En Raz tercintaku. Pun GAGAL. So En Raz email report to Celcom, dan lepas tu aku pun decide nak terminate terus nombor lama. Kejab jer terminate tu, oihhh sedih kot berpisah dengan nombor lama, nombor paling lama dalam sejarah aku pernah guna. 


Rupanya, Celcom reply the email and told him that ok boleh sebenarnya nak maintain number tu but kena aktifkan balik. Buuusiiiiittt ah, memang tak la kan. Cukup la, nanti tau2, porting request has been denied. Contact your current provider. Kesian terhegeh2 UMobile uruskan.



ok now aku pakai UMobile. Moga kita bahagia selamanya.


Monday, 11 August 2014

Berjaya Mengandung Selepas 4 Tahun Penantian: Cara Mengira Waktu Subur Untuk Mengandung



Jodoh....
Zuriat.....
Ajal......
Rezeki....


Zuriat atau anak tu salah satu rezeki dari Allah yang termasuk dalam rahsia Allah. Siapa yang tak suka dgn baby kan? Haruman dari syurga yang menenangkan jiwa.

Semua org yg baru kawin mesti selalunya ditanya;

"dah ada isi belom?"
"camne dah ada tanda2 ke...dah miss period ke?"
"aik...selera lain mcm jer ko ni ada apa2 ke?"

Soalan-soalan mcm ni mostly org melayu la. Soalan tipikal sgt, tak kira la makcik2 ke kwn2 yg nak jadi makcik2 wannabe pun byk.



Sapa taknak cepat2 lekat bila dah kawin kan....lagi2 perempuan, naluri keibuan tu tersangat2 lah tak sabar nak rasa pregnant dan ada anak sendiri. Aku sendiri dah lalui pengalaman "ditekan" org sekeliling psl pregnant ni. Awal2 tu mmg planning tp lepas tu mmg menanti jgk...Alhamdulillah lepas 10 bulan menanti disahkan mengandung tapi seminggu kemudian gugur. Allah Maha Mengetahui. Sedih sgt tambah pulak sehari lps kejadian Arwah ayah mertua meninggal. Ya Allah menggigil dgr berita. Berganda2 kesedihan masa tu.



Tapi Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Allah tak pernah sia2kan doa hambaNya. Cepat atau lambat Dia cuma nak tengok kesungguhan kita. Sejauh mana kita sabar dan redha. Allah suka dgr rintihan dan rayuan kita. Mungkin sebab dah lama aku tak merintih padaNya, didatangkan ujian camtu.



2 bulan lepas keguguran Alhamdulillah rezeki yg Allah dah sediakan tiba. Antara perkara yg diamalkan  (muhasabah diri sendiri) antaranya solat dhuha, bersedekah dan zikir2 tertentu seperti Ya Mubdi (Maha Menghidupkan) dan doa2 dari surah tertentu (sila google ada byk nak yg pjg pendek ikut kemampuan masing2 lah yer). Sebenarnya setiap perkara ada hikmahnya, Allah nak dekatkan kita dgnNya. 





Kenapa aku menekankan pasal pengiraan waktu subur ni? Sebenarnya aku anggap aku tahu dan faham hal ni, maklum la asas biologi sekolah dan di matriks masih boleh diguna pakai hehe. Tapi kesedaran tu timbul bila dah berbulan tak berjaya mengandung, aku ada personally mintak Dr Zubaidi kira, berbayar lah. Sebenarnya ada jer apps kat Google Play tu kita boleh guna tapi yer la sebaiknya rujuk juga doktor. Alhamdulillah, dah memang Allah kata rezeki. Lepas tu berjaya. Saya doakan anda semua dipermudahkan Allah untuk dapat zuriat, InsyaAllah.




CARA MENGIRA WAKTU SUBUR



Kenapa mesti tahu waktu subur wanita? 

1. Untuk mengandung atau hamil
2. Untuk mengelakkan daripada mengandung atau hamil


Ketahui Kitar Haid Anda

Kitaran haid wanita berlaku setiap bulan, secara puratanya ialah 28-30 hari. Tetapi setiap wanita ada kitarannya sendiri – ada 25 hari dan ada yang lambat sehingga 35 hari. Tetapi secara puratanya ialah 28-30 hari.

Terdapat beberapa fasa dalam kitaran haid. Anda perlu memahami fasa ini.


Hari 1-4

Ini dipanggil fasa pengeluaran haid (menstruation) – ketika ini darah haid keluar. Hari pertama haid adalah penting untuk diketahui kerana ia adalah di mana fasa ini bermula. Pada hari pertama haid datang, ia perlu ditanda pada kalendar dan tamat selepas berapa hari. Sebaik-baiknya ditanda setiap bulan sekiranya anda ingin merancang untuk mengandung. Anda boleh mengagak kitaran period anda beberapa hari di dalam sebulan.

Hari 5-13

Ini dipanggil fasa follicular. Pada fasa ini, hormon estrogen meningkat. Ketika fasa follicular ini, darah akan berkumpul di dinding rahim dan menebal untuk persediaan mengandung. Di kawasan ovari pula, telur yang berada di dalam bekasnya akan menjadi semakin matang.

Hari 14

Waktu inilah satu proses peneluran yang dipanggil ovulasi berlaku. Telur akan terkeluar daripada sarangnya disebabkan oleh peningkatan mendadak sejenis hormon yang dipanggil Luteinizing Hormone (LH). Telur ini sekiranya tidak disenyawakan oleh sperma akan mati dan hilang. Sekiranya ia disenyawakan, ia akan turun melalu saluran fallopio ke rahim.

Hari 15-28

Ini dipanggil fasa luteal atau fasa secretory. Selepas telur dikeluarkan dari sarangnya, sejenis hormone dipanggil progestron dirembes daripada sarangnya (corpus luteum). Ini menyebabkan dinding rahim semakin menebal. Setelah progestron semakin berkurang kerana tiada persenyawaan berlaku, maka dinding ini akan runtuh.


Bilakah Waktu Terbaik?

Setelah anda faham kitaran haid di atas, waktu yang terbaik untuk bersama suami-isteri ialah pada hari ovulasi berlaku. Ini adalah kerana ketika itu telur baru sahaja keluar daripada sarangnya.

Bilakah secara tepat ia berlaku? Sebenarnya ia adalah lebih kurang 14 hari daripada hari pertama haid seterusnya atau ketika fasa luteal bermula.
Contohnya,  kitaran haid anda adalah:-

28 hari ~ maka 28-14 = hari ke 14 adalah hari subur

30 hari ~ maka 30-14 = hari ke 16 adalah hari subur

35 hari ~ maka 35-14 = hari ke 21 adalah hari subur

Ini adalah kerana fasa luteal mengikut kiraan kebiasaannya berlaku selama tepat 14 hari setelah berlakunya ovulasi, sedangkan fasa folicullar boleh berubah-ubah. Jadi waktu subur adalah 14 hari sebelum hari pertama haid yang seterusnya.

Sekiranya haid anda adalah tetap 28 hari, tidak jadi masalah untuk mengira waktu subur anda. Sekiranya haid anda berubah-ubah, inilah timbulnya masalah mengira waktu subur.




Kawan saya sendiri menunggu 4 tahun untuk dapatkan anak kedua, alhamdulillah dengan izin Allah belum sempat habis sebotol GLA Complex dia berjaya mengandung. Jangan berputus asa, usaha dan teruskan berdoa.




A) Set Suami

1) Vita E
Memperbaiki sistem reproduktif lelaki dgn meningkatkan kualiti dan kuantiti sperma. Ia juga memberikan tenaga.
Terbaru vita E ni dgn extract grape seed. Wallahhhh mmg berganda2 bagus lah.
Lagi satu org slalu ckp vit E ni vitamin cinta. Haaaa kenapa ye?

Ni hasil google 
"vitamin E to stimulate the production of sex hormones, thus leading to a healthier sex life"

"Kebanyakan lelaki yang mengambil Vitamin E sekurang-kurangnya seminggu sekali akan mempunyai lebih tenaga dlm menikmati hubungan suami isteri berbanding yang tidak mengambilnya. Manakala wanita pula yang mengambil sekurang-kurang nya selama tiga bulan, akan membantu meningkatkan sexual desires dan menikmati hubungan CINTA dengan lebih baik."

"Antioksidan yang seimbang dalam VITAMIN E bertindak menghalang penghasilan radikal bebas akibat tekanan. Nitrik oksida membantu pelancaran darah di alat sulit lelaki dan membantu ereksi yang lebih baik. Maka VITAMIN-E memang terbukti membantu lelaki terutama yang mengalami tekanan akibat kerja atau masalah kesihatan".

2) Zinc Complex
Mempertingkatkan kualiti sperma. Juga menambah kepekatan dan kekuatan sperma. Bertindak meransang perbentukan hormon testosterone juga menambah jumlah bilangan sperma.

B ) Set Isteri

1) Alfalfa
Paling penting untuk isteri/wanita. Fungsi mcm kacip fatimah sebab kandungan phytoestrogens. Kalau sebut kacip fatimah semua org dah paham sgt la kehebatannya (enhance libido)

Korang tahu kan Alfalfa yg membanyakkan susu tu juga boleh merawat masalah keputihan kegatalan pada wanita? Pastu dah la boleh menghilangkan bau bdn...So selesa sket bila bersama kan. Hihi...Sapa tak suka dok bwh ketiak suami kan nak manja2.

2) GLA Complex
Penting untuk isteri bagi menghasilkan 'cecair kesuburan'. Cairan ini membantu memberi ruang untuk sperma terus hidup di dalam tiub fallopio hingga 5 hari. Selain tu, GLA berfungsi memberi keseimbangan hormon yang memberi kesan pusingan period yang tetap dan kurangkan PMS. Kalau ada masalah cyst InsyaAllah boleh hilang.

Ok yang ni set tambahan boleh ambik sama2 share. yg penting jimatttt.

***Vita Lea (Suami + Isteri)
Sgt bagus membekalkan dan menyeimbangkan keperluan nutrisi dalam bdn. Bila badan dilengkapi dengan semua vitamin dan mineral InsyaAllah badan akan lebih cekap berfungsi termasuklah sistem peranakan.

***B Complex (Suami + Isteri)
Bagi suami, B Complex penting untuk menjana tenaga. Paling penting B Complex bersifat anti stress. Jadi suami atau isteri lebih menikmati masa 'bersama'. Bagi isteri pula, amat penting mengambil B Complex untuk merancang kehamilan. Kandungan asid folik di dalamnya diperlukan untuk elak risiko spina bifida pada bayi (pembentukan tulang belakang yang tak sempurna). 



BERMINAT?


HUBUNGI;


PN FAIZURA

018.377.0904
fafai8582@gmail.com



SILA KLIK PAUTAN DI BAWAH UNTUK PEMBELIAN ONLINE


ONLINE ORDER SET KESUBURAN SUAMI




ONLINE ORDER SET KESUBURAN ISTERI