Pages

Subscribe:

Wednesday, 3 February 2016

Tips Memilih Sabun Pencuci Botol Susu

Dalam pasaran ada banyak sangat sabun pencuci botol, tak tahu nak pilih yang mana satu. Jenama apa yang selamat? Jenama apa yang berbaloi dari segi harga dan kekerapan pengunaan? Sehari berapa kali cuci botol susu anak, banyak kali kan betul tak. Maklum la, buat minum masuk dalam badan kalau mengandungi bahan kimia berbahaya boleh memudaratkan pula. Kalau elok tapi mahal sangat pun pening jugak nak cekau duit.







Ok, jom tengok aspek yang perlu diambil berat semasa memilih sabun pencuci botol susu.





1. Berasaskan bahan semulajadi/organik

Sebolehnya agen buih atau dikenali sebagai surfaktan (surfuctant) diperbuat dari bahan semulajadi bukannya bahan kimia berbahaya.


2. Hypoallergenic

Hypoallergenic adalah sifat produk yang tidak menyebabkan alergik. Misalnya  Diethanolamine (DEA) dan sodium dedecylbenzensulfonate berbahaya kerana bahan tersebut boleh merengsakan kulit dan mata. Jadi elakkan dari membeli sabun yang mengandungi bahan tersebut.


3. Tanpa Fosfat

Fosfat sekiranya diambil berlebihan (misal kata cuci tak bersih atau ada saki baki sabun pada botol) boleh menyebabkan kanser paru-paru. Dari segi alam sekitar pula, lebihan detergen yang masuk dalam pembentungan boleh menyebabkan pertumbuhan alga yang pesat sekaligus mengganggu ekosistem sungai.


4.  Tanpa Klorin

Klorin boleh menyebabkan kanser, menganggu kesuburan dan menggangu sistem pernafasan.


5. Tanpa Bahan Pewarna

Tak payah cakap banyak, semua orang tahu bahaya bahan pewarna antaranya penyebab kanser.


6. pH Seimbang

Bila pH seimbang kulit pun tak kering, maksudnya lembut pada tangan. Sesuai utk orang yang kulit sensetif.



Ada cadangan jenama tak?


Cadangan sabun pencuci botol yang selamat tanpa bahan kimia, pekat dan berbaloi adalah
Shaklee Dish Wash Concentrate. Kenapa kena pilih pencuci ni?

1. Tanpa bahan kimia berbahaya, diperbuat dari jagung dan kelapa.
2. Tanpa fosfat
3. Tanpa klorin
4. pH seimbang
5. Sangat pekat, hanya setitik dua sahaja diperlukan setiap cucian botol susu.
6. Mudah menanggalkan lemak susu walaupun lambat basuh botol sampai berkerak
7. Mudah menanggalkan kotoran berminyak

Harga? hanya RM 29.68 untuk 16oz. Percaya tak saya pakai sebotol setahun hanya utk cuci botol susu. Kadang2 cuci jugak pinggan mangkuk. Sangat tahan lama sebab setiap kali cuci botol cuma setitis dua jer diperlukan. Tapi hasilnya sangat bersih.


Kalau berminat boleh whatsapp 018-3770904
 Yang ni saya beli July 2014 tapi masih   ada lagi sikit



Botol baru ni pulak entah berapa lama boleh habis. Serius jimat pakai setahun cuma RM 29.68 jerrr kenapa ada sen sen tu???? hmmmm GST la hmmmmn





Friday, 8 January 2016

Minor Strok Akibat Tekanan Darah Tinggi

Assalamualaikum, bulan lepas seorang pelanggan saya mengalami minor strok sebelah kiri badan akibat tekanan darah yang terlalu tinggi sekitar 200 bacaannya dan terpaksa dimasukkan ke wad.

Selepas hampir 2 minggu bacaan tekanan darah beliau turun 117 dan selamat dari strok. MasyaAllah Alhamdulillah sesungguhnya yang memberi penyakit dan Allah jualah yang menyembuhkan. 


Saya sangat risau kerana ada saja kes strok yg saya terima tak kira usia. Jagalah kesihatan anda sebelum terkena.





Strok Muka

Assalamualaikum, baru- baru ni ada seorang customer saya seorang cikgu sangat risau bila kena strok muka sebab tak boleh gerakkan mulut. Berkat kesabaran beliau kini beliau bertambah baik. Syukur Alhamdulillah, segala puji bagi Allah Tuhan Sekalian Alam.



ANDA NAK CUBA?



Friday, 23 October 2015

Cara Halau Semut / Serangga Perosak: Menggunakan Bahan Semulajadi


Hi korang! Pernah tak korang rasa lemas menghidu bau racun semburan serangga mcm ridsect dan lain2 tu. Bengang dgn nyamuk, satu bilik kena fogging lepas tu sendiri sesak nafas. Geli dengan lipas terbang tak cukup tanah berlari. Haha aku mcm tu lah, lepas tu melekat pulak tu bau kat baju kat langsir kat cadar.
Ada sekali tu (sebenarnya byk kali), aku jatuh tersadung langgar bucu meja la sebab nak lari dari lipas durjana tu. Paling annoying lipas terbang lah, eiiiiii geli mak!


Lepas tu dah elok jerang air nak sejukkan dalam bekas, bila nak minum tgk2 byk semut padahal dah tutup ketat. Gila tere betul semut ni menyelit! Tapi bila sembur ridsect takut masuk dalam makanan atau air. Sudahnya asyik masak air tak sudah2 sebab kena pedajal dgn semut.


Dan adakah korang rasa risau dgn kesihatan korang dan anak2 terutamanya sebab penggunaan bahan lengai atau racun serangga dalam masa pjg akan memberi kesan buruk pada kesihatan kita. Yer aku pun risau sgt lebih lagi dah ada anak kecik ni.


Alhamdulillah aku dipertemukan dgn solution yg best ni iaitu....................









Smart Keylar!!!!! 

Wait amenda tu?????

Ini lah pengganti ridsect!

Menggunakan serai wangi sebagai bahan aktif utama yang terbukti selamat utk manusia tapi sangat dibenci serangga sebab sgt efektif membunuh!


Kenapa Smart Keylar ni best?

- Selamat utk manusia.
- Guna bahan semulajadi iaitu serai wangi.
- Terbukti berkesan bunuh serangga seperti lipas, semut, kutu rambut/kepala dll.
- Sesuai utk disembur pada tanaman/ pokok yg diserang serangga perosak.
- Selamat pada tanaman.
- Tidak berminyak dan melekit.
- Harga mampu milik

Senarai harga;

Rm 25 - 0.5 liter (botol spray)
Rm 30 - 1 liter (botol spray)
Rm 35 - 1.5 liter (botol refill tanpa spray)

Kalau berminat sila whatsapp:

Faizura
018 3770904





Wednesday, 21 October 2015

Strok Pulih Dengan Vivix


Assalamualaikum pembaca sekalian,

Lately aku banyak dapat inquiries psl vivix utk ikhtiar merawat strok. Dari mcm2 background tapi mereka sgt positif utk pulih. Jadi kali ni aku nak share sikit pengalaman customer yg dah semakin pulih selepas ambik vivix. 


Dipendekkan cerita, mak kpd adik ni kena strok dah 2 hari. Doktor dah sahkan strok sebelah badan dan menjalani terapi. Memang tak boleh gerakkan tgn dan kaki walaupun jari jemari. 


Lepas 2 hari mkn, mak dia boleh gerakkan jari kaki dan tgn slow2. Lepas seminggu dah blh berjalan tapi dipapah. Lepas sebulan dah blh dibawak berjalan keluar rumah dan buat kerja rumah mcm biasa. MasyaAllah, seaungguhnya sakit dan kesembuhan tu datangnya dari Allah jua.


Sekiranya anda berminat blh hubungi melalui whatsapp dan akan dibalas dlm masa 24 jam.

FAIZURA
018 3770904


Testimoni terkini.
Bulan September 2015.
Pesakit Strok Sebelah Badan


Selepas 2 hari pengambilan VIVIX








 Selepas hampir sebulan pengambilan







Thursday, 26 March 2015

Sakit Pinggang dan Belakang Selepas Bersalin

Awal2 lepas bersalin Rania, aku selalu sakit belakang terutama bahagian yang kena bius masa operate czer tu. Kalau lambat makan je masuk angin tapi serang kat part tu jugak. Aku tak sure jenis analgesic apa tapi yang pasti bukan epidural, sebab sebelum cucuk tu aku sempat tanya kat doktor tu epidural ke. Dia kata tu bukan tapi lagi kuat dari epidural. Sebab kes aku emergency, fetal distress dah berak dalam perut. Benda tu lagi cepat dari epidural kesan kebasnya dalam 10 minit. Kalau epidural 20-30mins menurut doktor tu lah. 




Banyak cerita aku dengar bius ni boleh menyebabkan sakit belakang, menyebabkan jadi pelupa la tapi aku sendiri tak tahu sejauh mana kebenarannya. Mungkin jugak lepas bersalin aku kurang kalsium sebab Rania dah serap habis during pregnancy. Wallahualam. 




Aku bercerita dengan kawan aku sorang ni, rupanya dia pun pernah ambik epidural masa bersalin. Lepas bersalin selalu sakit2 belakang sampai  tak boleh memijak. Tapi dia bijak, dia try makan OSTEMATRIK. Lepas amalkan memang banyak perubahan. Dah tak sakit belakang lagi. Duhhhh sekali lagi, this time aku memang aku terus order OSTEMATRIK. Duit boleh cari, badan sakit sendiri tanggung ma.




Pengalaman aku makan ostematrik, 1st time makan aku ambik 2 biji jer dulu malam tu. Aku takut healing crisis badan aku t ak boleh tahan. Malam tu tido nyenyak jer, esok pai badan rasa best takde lenguh2 sengal. Maklom la selalunya dah seharian jaga anak dengan kerja rumah memang badan sengal2 lah kan. 2nd day makan ambik 2 biji jugak, terjaga tengah malam. Badan rasa bisa2 sengal. Ni semua healing crisis. Tapi malam tu aku rasa sakit gila bahagian tangan. Banyak toksik la tu kat tangan. 




Aku memang dah ready dengan healing crisis ni, sebab petanda sesuatu produk kesihatan tu bagus atau tidak, bila korang rasa "bertambah sakit" tu maksudnya suplement tu dah bertindak balas dengan badan yang bermasalah. Rasa sakit pada otot dan sendi tu maksudnya badan aku berasid, toksin berkumpul dibahagian sakit tu. Frankly speaking, aku dah makan banyak brand kalsium sebelum ni, langsung tak kena healing crisis macam  ni. Serius. Tapi lepas tu memang aku dah takde sakit2 pinggang lenguh2 badan. Alhamdulillah. Aku just share pengalaman aku jer. Nak tolong orang senasib aku.






Wednesday, 25 March 2015

Pelupa Selepas Bersalin (Short term memory lost).

Nyanyuk muda. Itu lah aku sekarang ni.


Sekarang ni aku perasan sejak lepas bersalinkan Rania, aku cepat sangat lupa. Stress jugak tau. Mau tak stress, kejab2 ko lupa mana kunci kereta, mana simpan charger, segala tok nenek lah lupa. Tak pasal2 jadi bahan gaduh kadang tu. 


Baru-baru ni terbaca ada kawan bagitau puncanya semasa mengandung otak ibu mengecut, banyak DHA dari otak ibu dan zat-zat lain disedut untuk bagi kat anak dalam kandungan.


Sebab tu ibu-ibu cepat lupa.. jadi memang kena amalkan supplemen terutama OMEGA 3, selain membantu menambahkan ingatan, omega pun bantu menegangkan kulit muka juga tau sebenarnya. Tak caya baca statement Dr Zubaidi yang femes amos tu. 



Ya Allah aku ni nama je jual Shaklee tapi langsung tak tau punca aku pelupa sebab tu, maka aku harus lah makan Omega Guard lepas ni. Byk sgt DHA aku kena serap dek Rania masa dlm perut dulu. Tu la sapa suruh dulu tak kenal Shaklee awal2, kalau tak kan boleh amalkan makan masa pregnant.



Bulan ni harus ku telan Omega Guard ni, walawehhh boleh kurus jugak ni! Sebab Omega Guard boleh cairkan lemak. Haaaa korang mesti tak tau kan? Hihi! Korang nak? roger aku lah;

FAIZURA
018 377 0904